Hideg borok, pezsgők és kora nyári naplemente az első Veszprémi Borszalonon

Forrás: turizmus.com

 2024. május 28. 11:43

Május 24-én lezajlott az első Veszprémi Borszalon a történelmi város várnegyedének egyik legimpozánsabb épületében. A következő alkalomra sem kell sokat várni, a nyári szezon után az első őszi naplementék idején ismét kinyit a borszalon.

Veszprém egyetlen bakelit- és borbárjában, a Wine&Vinylben már régóta sikeresen működnek a borklubok. Azok a rendezvények, amelyeken a borkedvelő közösség hétről hétre azért jön össze, hogy valamelyik neves magyar borász vagy borkereskedő részvételével első kézből kóstolhassák a legjobb borokat, pezsgőket, vagy éppen proseccókat.

A hely tulajdonosában, Zsandár Tamásban a borklubok népszerűsége indította el a gondolatot, hogy létrehozzon egy szalont is, ahol ugyancsak a legkiválóbb borokat vonultatják fel a hazai borászok és borkereskedők, miközben a közönség egy sétáló kóstoló keretében ismerkedhet velük, a borokkal és azokkal a történetekkel, amelyek annyira színessé és izgalmassá teszik a magyar és európai borkultúrát.

Május 24-én rendezték meg az első Veszprémi Borszalont

Fotó: Veszprémi Borszalon

 

A borszalon a veszprémi Várban, a Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságának székházában talált otthonra, pontosabban annak borospincéjében, amit május 24-én színültig megtöltött az érdeklődő közönség, akik a borkóstolásra mint kulturális programra is tekintenek.

Összesen tizenegy borász és borkereskedő vonult fel mintegy nyolcvan tétellel, amelyeket mindenki a maga ritmusában és ízlésének megfelelően kóstolhatott végig. Ezek között javarészt magyar borok voltak a Balaton-felvidéktől Tokajig, de képviseltette magát spanyol, olasz és francia borászat is kereskedőkön keresztül.

A következő borszalonok időpontjai már ismertek, szeptember 27-én, valamint december 13-án ugyanitt, hasonló koncepcióban találkozhatnak a borkedvelők, vagy az ezzel a kultúrával ismerkedők egymással.