Megnézhetjük a veszprémi vár felújítás közbeni állapotát a most megnyílt kiállításon

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. szeptember 28. 10:51

Megnyílt a veszprémi vár felújítás közbeni, átmeneti állapotát bemutató kiállítás. A a Work in Progress (WIP - folyamatban lévő munka) nevet viselő tárlat helyszínei a várnyitás óta folyamatosan bővültek és most váltak legteljesebbé.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szakemberei a WIP-pel egy új műfaj teremtettek – hangsúlyozta a Katolikus Társadalmi Napok részeként megtartott szakmai napon Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója. Szavai szerint a magyar kultúrát és történelmet tisztelő és szerető szakemberek a várhegyen a hazai kereteket szétfeszítő, európai szintű produkciót hoztak létre, amely méltó az Európa Kulturális Fővárosa címhez.

A kiállítás az egész veszprémi vár és érsekség múltját mutatja be régészeti leleteken és épített örökségen keresztül.

A létesítményben jelenleg hét helyszín látogatható: a majdan a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonaként szolgáló Körmendy-ház, a Gizella-kápolna, a Szent György-kápolna, az Érseki palota, a Szent István-templom, a Szent Imre-templom és a Biró-Giczey-ház.

A létesítményben jelenleg hét helyszín látogatható

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Jelentős, hogy urbanisztikai környezetben ilyen léptékű kutatásokra kerülhetett sor. "Veszprémet sokat kutatták már korábban, mégis keveset tudni róla, az eddigi információk a kutatás eredményeként egésszé fognak összeállni"  – emelte ki Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese az eseményen.

A várhegy 18 épülete tekintetében jelenleg a munka félénél járnak, a megújuló terek és az új funkciók az egyházmegye és a látogatók javára szolgálnak majd – erről Udvardy György veszprémi érsek beszélt .

A kiállítás az egész veszprémi vár és érsekség múltját mutatja be régészeti leleteken és épített örökségen keresztü

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A veszprémi várnegyed eddig lezárt területeinek felfedezésről korábban ebben a cikkben számoltunk be.