Vezetőváltás a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletén

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 22. 18:33

Több mint húsz év után távozik posztjáról Marin Skenderovic, helyét szeptembertől Ivana Herceg veszi át.

A hrturizam.hr portál a közelmúltban arról számolt be, hogy a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) több külföldi képviseletének élén vezetőváltás történik. Ausztria, Csehország, Szlovénia, Szlovákia és Svédország mellett Magyarországot is érinti a változás.

A lap értesülése szerint Marin Skenderovic, aki 21 éve vezeti a budapesti képviseletet, távozik pozíciójából, helyét 2018. szeptemberétől Ivana Herceg veszi át. Marin Skenderovic megkeresésünkre megerősítette a váltás tényét. Mint megtudtuk tőle, a jövőben tanácsadóként folytatja pályafutását.

Marin Skenderovic a nyár elején kitüntetést vett át a horvát államfőtől

Fotó: turizmus.com

A személycserék összefüggnek azzal a ténnyel, hogy 2017 nyarán a HTZ elnöksége új vezérigazgatót nevezett ki Zágrábban Kristjan Stanisic személyében. A HTZ ezután nyílt pályázatot írt ki a külképviseletek élére, és miközben néhány képviselő mandátumát megerősítette, a többi állomáshelyre új vezetőket neveztek ki. Münchenben, Olaszországban, Lengyelországban új vezetőt neveztek ki még tavaly ősszel, míg a francia, a Benelux, az észak-amerikai és az orosz munkatársat megerősítették pozíciójában. Az idén jelölték ki az új vezetőket a bécsi, prágai, ljubljanai, pozsonyi és stockholmi irodák mellett a budapesti képviselet élére is.

Arról is döntött a HTZ vezetése, hogy első alkalommal képviselőt nevez ki a kínai piacra sanghaji székhellyel. Az új budapesti képviseletvezető egy korábbi horvát sajtóhír szerint az előző nyolc év során a jastrebarskói turisztikai közösség irodáját vezette. A szakember, akit e-mailben értünk utol, ígéretet tett, hogy szeptember elején nyilatkozik terveiről lapunknak.

Marin Skenderovic munkáját a horvát állam a „Horvát Pleter Rendje” éremmel ismerte el idén júniusban. A kitüntetést Horvátország Nemzeti Napja alkalmából Kolinda Grabar-Kitarović elnökasszony adta át az szakembernek Horvátország hírnevének erősítése, a kultúra és a szokások magyarországi népszerűsítése érdekében végzett munkájáért.

Amióta 1997 őszén létrejött Budapesten a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviselete, azóta Marin Skenderovic vezeti azt. Az évek során a horvátországi magyar beutazó forgalom egyik csúcsot dönti meg a másik után, a tavalyi rekord – ötszázhetvenezer magyar turista, mintegy hárommillió vendégéjszaka – után az idén további forgalombővülés várható.

Marin Skenderovictól megtudtuk, hogy az idei számok is nagyon imponálóak, augusztus 1-21. között 153.687 magyar turista 900.370 éjszakát töltött el Horvátországban, míg az év eleje óta 501.420 magyar turistát és 2.570.262 magyar vendégéjszakát regisztráltak délnyugati szomszédunknál. Hazánk az idén összesítve a 8. legfontosabb küldőpiac a horvátoknál, de augusztusban feljöttünk a hatodik helyre.