Világkiállítás finisben: magyar programkínálat

Forrás: turizmus.com

 2015. október 25. 12:54

A Milánói Expo október 31-én zárja kapuit, Magyarország a kiállítás utolsó napjaira is rendkívül gazdag programmal készül, melynek nyitóeseménye az október 23-án tartott nemzeti nap volt.

A május 1.-október 31. közötti Expo keretén belül minden résztvevő országnak van egy kiemelt nemzeti napja, amikor a világkiállítást szervezők kitüntetett figyelmet szentelnek az adott országnak. Magyarország ez alkalomra október 23-át, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapját választotta.

Október 23-ával a Világkiállítás záróhete is kezdetét vette.

 

A még hátralévő tematikus napok a magyar pavilonban:

A „Borban a vigasz” névre keresztelt október 26-a a vizek, borok és hungarikumok napja lesz. Középpontban a magyar nóta és minden, ami a magyar borral kapcsolatos. Szőlőről, szüretről szóló operaáriák, operett-részletek és cigánynóták kapnak helyet a programban. Különleges borkóstolók mellett a Balaton Borát is bemutatjuk a nagyközönségnek.

Október 27-én, a cigányzene napján a magyarországi cigány kultúra kerül előtérbe. Ifj. Sánta Ferenc és Zenekara mellett fellép Balogh Kálmán cimbalomművész és zenekara, valamint a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett Kathy Horváth Lajos.

Október 28-án a magyar találmányok és innovatív magyarok nap keretében játékos és szórakoztató módon kerülnek bemutatásra magyar találmányok, innovatív technológiák, különösen az Expo tematikájához, a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez kötődő módszerek.

Október 29-e és 30-a a jazz és jam napja, a hangulatért Fekete-Kovács Kornél együttese a felelős, akik a két nap alatt a jazz történetének és műfajának többféle oldalát is megismertetik a nagyközönséggel.

A kiállítás utolsó napjának középpontjában a  Bogányi zongora áll majd, ezen a napon utoljára még bárki kedvére játszhat rajta. Az estet és a Milánói Expo magyar programját pedig a Budapest Bár koncertje zárja.