Budapest új látványossága: világkörüli fényséta a Palatinuson

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. október 28. 10:45

Budapest új látványossága, a Lumina Park október 28-tól a Palatinuson várja a látogatókat egy varázslatos, felejthetetlen élményre. Mi már bejártuk.

„Energiaválság idején Lumina Park?” – tette fel a költői kérdést a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón és bejáráson Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyvizei és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója. Rögtön meg is adta a választ: kezdeni kellett valamit a téli hónapokban szinte teljesen kihalt Palatinusszal, valamilyen módon hasznosítani a holtszezonban a tízhektáros területet.

luminapark

A Lumina Parkban 19 helyszín varázsolja el a látogatókat a mintegy 1800 méteres sétányon

Fotó: Irházi János/turizmus.com

A lengyel ötletgazdák pedig jöttek, körbenéztek Budapesten és ezt a helyszínt találták a legalkalmasabbnak arra, hogy a hetedik Lumina Parkjuk itt épüljön fel. A BGYH februárban megnézte Lengyelországban a wrocławi parkot, és a látvány meggyőzte őket.

„Ez egy körülbelül két kilométeres séta gyerekeknek, fiataloknak, családoknak, akik melegséget szeretnének ezekben a zord időkben” – foglalta össze a Lumina Park lényegét Szűts Ildikó. Hozzátette, hogy ugyan látszatra soknak tűnik a Park energiaköltsége, az elkövetkező négy hónapban, a február 28-i zárásig a látványosság villanyáram számlája nem lesz több hétmillió forintnál, hisz minden világítótest energiatakarékos, LED-es.

luminapark

Az installációkat akár ki is lehet próbálni – ezzel a fényjárgánnyal "utazhatunk" is például

Fotó: Irházi János/turizmus.com

„Szerelmes lettem a Margit-szigetbe és a Palatinusba” – jelentette ki a megnyitón Krzysztof Sachs, a Lumina Park kreatív igazgatója, aki beszélt a kezdetekről is: az ötlet megfogalmazásától egészen a megvalósításig. Megjegyezte, hogy a projekt már az elejétől kezdve nyereséges volt, így nem volt kérdéses, hogy terjeszkedni kezdenek Európán belül. Négy lengyel város után Prágában és Vilniusban is nyitottak egy-egy Lumina Parkot, Budapest pedig már a hetedik a sorban.

A kreatív igazgató elmondta azt is, hogy ugyan az ötlet hasonló, de mindegyik park egyedi stílusjegyeket hordoz magában. A magyar fővárosban például a Palatinus egyedülálló Bauhaus építészete inspirálta a tervezőket. Szárazabb, de pontos megfogalmazásban a Lumina Park „a klasszikus, megvilágított dekorációkat ötvözi a művészeti installációkkal, interaktivitással és történetmeséléssel”.

luminapark

3 művész 4 egyedi installációja gazdagítja a parkot

Fotó: Irházi János/turizmus.com

Krzysztof Sachs azt sem titkolta, hogy a szerződést három évre írták alá a BGYH-val, melyet plusz egy évre meghosszabbíthatnak, és a terveik szerint a következő szezonban már magyarokat is bevonnak a látványelemek megtervezésébe.

A Lumina Park tematikája egy világ körüli utazás, amely „gőzhajóval” indul, és a séta során a látogató a különböző látványelemek, hangeffektusok segítségével képzeletben bebarangolhatja Indiát, Ausztráliát, Kínát vagy az Egyesült Államokat. A parkban be lehet ülni autóba, készülhet hullámlovas-szelfi, látható pagoda, sárkány, afrikai és indiai maszkok és korabeli öltözetben táncoló pár is – hogy csak néhányat említsünk a sok kivilágított elemből.

luminapark

A park október 28-tól mindennap sötétedéstől este 9-ig várja a látogatókat, az utolsó belépés este 8-kor van

Fotó: Irházi János/Turizmus.com

A „képzelet színháza”, néhány kivételtől eltekintve 17 és 21 óra között tart majd nyitva, hisz a látványosságok csak sötétben mutatják meg valódi szépségüket. A jegyárak, bővebb információk pedig a Lumina Park honlapján találhatóak.