Világkörüli utazásra hív egy bécsi fotókiállítás

Forrás: turizmus.com

 2021. február 23. 12:55

Almost. Wiener Weltreisen 1873/2020 a címe a Wien Museum új szabadtéri kiállításának, amely 2021. március 28-ig várja az érdeklődőket a Karlsplatzon. A különleges fotókiállításnak a múzeumépületet körülvevő kerítés ad helyet, témája pedig két elképzelt világkörüli utazás.

Az Almost. Wiener Weltreisen című kiállításához kapcsolódóan az Instagramon hirdetett versenyt a bécsi Wien Museum. A játékban az osztrák főváros olyan helyeiről, épületeiről készült képekkel lehet részt venni, amelyek a világ más városaira emlékeztetik a szemlélőt.

Almost Detroit. Moselgasse

Fotó: Wien Museum / Wojciech Czaja

Az egyik utazó Wojciech Czaja építészeti szakújságíró, aki a 2020-as kijárási korlátozások alatt a Vespáján járta be Bécset, hogy megkeresse benne a világot. Az osztrák főváros olyan részeit, épületeit fotózta, amelyek akár a világ más városaiban is készülhettek volna.

Így talált rá például Párizs, Berlin és New York hangulatára is Bécsben. Eddig mintegy ötszáz felvételt posztolt Facebookon és a száz legjobb fotójából könyv is megjelent.

A másik képzelt utazás mintegy 150 évvel ezelőttre visz vissza, amikor csak keveseknek adatott meg, hogy utazgassanak a nagyvilágban. Így nagy szó volt, hogy a Práterben tartott 1873-as bécsi világkiállítás révén az emberek egy mini világkörüli utazáson vehettek részt. A Bécsi Fotográfusok Társasága pedig – a kor új tömegmédiumaként - szuvenír fotókon örökítette meg a különbözőországok pavilonjait.

A látogatók szívesen vitték haza a távoli tájakra emlékeztető képeket, hogy azok évtizedek múlva a Wien Museum gyűjteményében kössenek ki és a mostani kiállítás anyagául szolgáljanak.

Míg a szemlélők a a fényképeken keresztül múltban és jelenben utazva hasonlóságról ésegyediségről, imázsról és klisékről, emlékekről és fantáziálásról gondolkodnak, a kiállítás arra isösztönzi őket, hogy más szemmel tekintsenek Bécsre és a világ távoli tájait is meglássák benne.Ha pedig megtalálták, a kiállítás végéig posztolhatják azt Instagramon #almostweltreise hashtaggel. A tíz legjobb kép szerzője egy bécsi városnézést nyer Wojciech Czajával és a dedikált könyvét is hazaviheti.