Világörökségi címre jelöli a dunai limest Magyarország

Forrás: turizmus.com

 2016. október 12. 13:37

Megszületett a kormányhatározat a dunai limes magyarországi szakaszának világörökségi jelöléséről – tájékoztatott a Magyar Limes Szövetség.

„A Római Birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza" világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékbe jelöléséről szóló 1520/2016. (IX. 27.) Korm. határozat alapján, gőzerővel folyik az UNESCO-nevezés előkészítése. A határozatból kiderül, hazánk önálló nevezése esetén a dokumentáció UNESCO felé történő benyújtásának határidejéül 2018. január 31-ét szabta meg a kormány.

A kormányhatározat rendelkezik a program végrehajtásához szükséges forrásokról is, vonzerőfejlesztésre összesen 2,3 milliárd forint (ebből 0,8 milliárd forint a központi régióban) áll rendelkezésre, és startol a világörökség-várományos helyszínek turisztikai fejlesztésére vonatkozó javaslatok kidolgozása.

E javaslatok alapját képezi, hogy a Magyar Limes Szövetség vezető turisztikai szakemberek bevonásával elkészíttette (és e napokban mutatja be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak) a hazai Duna menti területek turisztikai fejlesztési koncepcióját. A mintegy 1500 oldalas tanulmány tartalmáról rövidesen a sajtót is tájékoztatják. A tervezőmunka a Nemzetgazdasági Minisztérium és számos Duna menti település társfinanszírozásának köszönhetően jött létre – tudatta a szövetség.

Dunakeszi, késő római kikötőerőd
Forrás. ripapannonica.hu