Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz – új látványtervek

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 26. 09:42

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása.

A belföldi és a külföldi turisták számára egyaránt különleges új célpontot kínál majd a Gellért-hegyi sikló, amelynek építése néhány hónapon belül elkezdődhet. A beruházás megvalósítására létrehozott projektcég, a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. az előkészületek részeként egy komplex világörökségi hatásvizsgálatot készíttet azzal a céllal, hogy a fejlesztés a világörökségi szempontoknak is minden tekintetben megfeleljen – jelezték szerkesztőségünknek.

A Gellért-hegyi Sikló bejáratának látványterve

Fotó: KÖZTI Zrt.

Az UNESCO 1972-ben elfogadott Világörökség egyezményének célja az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségének megőrzése. Így az egyezményhez csatlakozó államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a területükön fekvő világörökségi helyszíneket óvják és megőrzik a későbbi generációk számára is. Magyarország területéről eddig nyolc helyszín került fel a világörökségi listára, köztük – a világ egyik legszebb panorámáját nyújtó városaként – Budapest, benne a budai Várnegyeddel, a Duna két partjával és az Andrássy úttal.

Az örökségvédelmi szempontokat követve a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. olyan külső szakértőket kért fel a hatásvizsgálat elvégzésére, akik a tervezett felvonónak a helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásait komplex módon mérik fel. Ennek részeként a kulturális, történelmi, régészeti, valamint a táj- és természetvédelmi szempontokat egyaránt megvizsgálják és tesznek további javaslatokat a beruházó részére.

„A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb turisztikai látványpontokból – többek között a Margit hídról, a Parlament mellől, a Vigadó tértől, a és az Erzsébet híd lábától – hogyan fog látszódni a felvonó, mennyiben befolyásolja a meglévő panorámát" – mondta el Walton Imre, a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. ügyvezetője.

Több lesz a zöldterület a beruházás átadása után

Fotó: KÖZTI Zrt.

A Gellért-hegyi sikló megépítésével egy több mint százéves terv válhat valóra, a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. szakértő építész csapata pedig immár másfél évtizede azon dolgozik, hogy megvalósulhasson az a hiánypótló fejlesztés. A terveket Magyarország egyik legnagyobb építészeti hagyományokkal és műemlékvédelmi referenciákkal rendelkező építészirodája, a KÖZTI Zrt. készítette.

A Gellért-hegyi felvonó bejárata a Tabán területén, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból fog nyílni, és a sikló az Orom utcáig, mintegy 100 méteres szakaszon, a föld alatt fog közlekedni. Innen már egy 3-4 méter magas hídszerkezeten, a felszín felett megy tovább egészen a Citadella sétányhoz csatlakozó, felső állomásig.

A beruházás építési engedéllyel rendelkezik, és folyamatban van egy, a módosuló műszaki tartalom miatt szükséges új engedélyezési tervdokumentáció készítése is. A módosítás elsődleges oka – a beruházó cég tájékoztatása szerint –, hogy az illetékes kerületi önkormányzat ellenzi a korábban a hatóságok által kért buszparkoló megépítését az alsó állomásnál. Ennek eredményeképp nagyobb zöldfelület és kevesebb fakivágás mellett épülhet meg az alsó állomás környezete, a jelenlegi terepszint fölé pedig nem fog épülni semmi.

Jobbnál-jobb fotópontokat alakítanak ki a Gellért-hegyen

Fotó: KÖZTI Zrt.

A beruházás előkészítésének megkezdése óta eltelt majd másfél évtized megkívánja a felső állomás épületének terveinek frissítését is. Az alapvető változás, hogy a siklókocsik nem a Citadella sétány szintjére, hanem egy szinttel lejjebb, egy támfal-építménybe érkeznek majd. Ennek köszönhetően az épület a jelenlegi engedélyes tervekhez képest még enyhébb hatást gyakorol majd a környezetére.

A felvonó megépítése azt is lehetővé teszi, hogy a városrész közúti forgalmát rendkívül módon terhelő turistabuszokat kitiltsák a környező utakról. Az idegenforgalmi főszezonban naponta átlagosan 350-400 turistabusz fordul meg a Gellért-hegyen. A rájuk vonatkozó behajtási korlátozás elrendelését követően a városrész útjai jelentős forgalomtól mentesülnek és a levegő minősége is érzékelhetően javulni fog. A Citadella alatti busz- és gépkocsiparkoló teljes aszfaltozott területe is zöldfelületté válhat.

A tervek szerint a felvonó nyomvonalán közlekedő kabinok egyszerre 50 utas szállítására lesznek alkalmasak, kevesebb, mint másfél perces menetidővel. Így a sikló óránként 1200 fő feljuttatását teszi lehetővé a Gellért-hegy tetejére.

A projekt megvalósításának megkerülhetetlen részét képezi egyes fák kivágása is. A beruházásért felelős projektcég jelenleg is rendelkezik fakivágási engedéllyel, de a folyó környezetvédelmi eljárás kapcsán ezt is aktualizálja. Friss favizsgálatot is készíttetett, hogy a mai állapotokat tükrözze a dokumentáció.

Ennek eredménye, hogy 94 fa kivágására kér újból engedélyt, amelyek több mint harmadát pusztán az egészségi állapota miatt is ki kell vágni. A fák pótlására azonban a projektcég közel 900 előnevelt, többször iskolázott fát ültet, a pótlás pontos helyét pedig a terület gazdái, illetve tulajdonosai, az illetékes hatóságok, és kezelők fogják kijelölni.

„A Gellért-hegyi sikló építésével olyan beruházást szeretnénk megvalósítani, amely a mai kor elvárásainak megfelelő fejlesztést a világörökségi értékek megóvásával viszi véghez. A sikló megépítése egyszerre szolgálja az ország, a főváros, a környezet és a helyben élők érdekeit, hozzájárul a modern és fenntartható, 21. századi Budapest képének a formálásához, még vonzóbb célponttá emelve ezáltal a fővárost" – mondta el a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. ügyvezetője.

A sikló tervezett nyomvonala: részben a föld alatt, részben egy hídszerkezeten fog közlekedni

Fotó: KÖZTI Zrt.

A Gellérthegyi SIKLÓ Kft.-ről

A fővárosi székhelyű Gellérthegyi SIKLÓ Kft. 2005-ben kezdte meg a működését projektcégként, alapításának célja a Gellért-hegyi sikló tervezése és megvalósítása. A társaság 25 százalékban a Budapesti Közlekedési Központ tulajdona, amely mellett 75 százaléknyi tulajdonrészt a magyar befektetői érdekeltségbe tartozó Sikló-Beruházó Befektetési és Tanácsadó Kft. birtokol – olvasható a cég közleményében.