Világsztárok a 2020-as Budapesti Nyári Fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2019. november 13. 11:47

Jövő nyáron is egyedülálló programokkal, szuperprodukciókkal és világsztárokkal tölti meg a Margitsziget nagyszínpadát a Budapesti Nyári Fesztivál.

Jövő nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra ismét ünnepelt világsztárok és együttesek érkeznek: Angela Gheorghiu, PiotrBeczala, Annalisa Stroppa, Rost Andrea, Emir Kusturica & The No Smoking, Lucas & Artur Jussen, Luka Šulić, a La Fura dels Baus, a Stanley Jordan Quartet, Monte-Carlo Balett – tájékoztattak a szervezők.

A 2020-as Budapesti Nyári Fesztivál a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten, melynek sztárvendége a holland zongorista testvérpár Lucas &ArturJussen lesz, akik a koncert első részében Mozart két zongorára írt Esz-dúr versenyművével kápráztatják el a közönséget.

 

A fiatal zongoravirtuózokkal első alkalommal találkozhat a magyar közönség. A koncert második részében Beethoven születésének 250. évfordulójára emlékeznek a zeneszerző Napóleon által ihletett III. (Eroica) szimfóniával.

A világhírű La Fura delsBaus társulat első alkalommal lép fel a Margitszigeten A Divine Mysteria-val egy újszerű, interdiszciplináris megközelítéssel teremtenek teljesen új látványt.

Bach utolsó ismert kantátája kiváló példája annak, hogy a zeneszerző halálának 270. évfordulóján a különböző kifejezésmódok találkozásából miképp születhet sokrétű, új minőség Free Bach 212 címen.

A 80-as évek nagy amerikai gitáros generációjának tagja, a különleges „tapping" technikájáról híres jazz gitáros, Stanley Jordan ismét a Margitszigeten ad nagyszabású koncertet.

A chilei Christian Galvez basszusgitárossal és két hazai ütőhangszeres művésszel, Horváth Kornéllal és Dörnyei Gáborral, vagyis a tHUNder Duóval kiegészülve a Quartet, Different dimension címen hoznak létre az észak- és dél-amerikai, afro- és európai zenekultúrából merítve egy 21. századi kamarazenét.

A szigeti nagyszínpadon lép fel jövő nyáron korunk egyik legszebb és legtemperamentumosabb lírai szopránja, Angela Gheorghiu, aki az operairodalom legnépszerűbb és legelragadóbb áriáival érkezik.

Piotr Beczala, korunk egyik legkeresettebb és legjelentősebb lírai tenorja is a Margitszigeti Szabadtéri Színpad vendége lesz budapesti partnerével, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andreával.

Júliusban a szigeten hangzik fel Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra összetéveszthetetlen, féktelen és fergeteges örömzenéje is.

A mára fogalommá vált zenekar a szerb kóló ritmusát a balkáni rumba egy őrült változataként teljesítette ki, a rock élményét pedig mindörökre összekapcsolta a cigányzenével.

Egy igazán bámulatos előadással tér vissza a Margitszigetre a Monte-Carlo Balett is, amelyben a táncosok Shakespeare cseppet sem könnyű karaktereinek szerepébe bújva kápráztatják el majd a közönséget.

A Makrancos hölgyet Jean-Christophe Maillot eredetileg a Bolsoj Balettel való moszkvai találkozásakor, még 2014-ben készítette, majd lehetősége adódott a saját kiváló táncosaival is színpadra állítania a darabot.

A Magyar Állami Operaházzal közösen kerül bemutatásra jövő nyáron A Sevillai borbély, Gioachino Rossini fülbemászó operája, amelybe olyan sztárénekesek lépnek fel, mint az olasz mezzoszoprán Annalisa Stroppa Rosina szerepében – olvasható a fesztivál sajtóközleményében.