A Villányi Borvidék helyi termék védjegyet alakít ki

Forrás: turizmus.com

 2021. november 10. 12:56

A Villány-Siklósi Borút Egyesület újra sikerrel pályázott egy, a Villányi Borvidék számára fontos fejlesztésre. A térségben fellelhető helyi termékek védjegyrendszerének kialakítása a cél, ezzel hozzájárulva azok népszerűsítéséhez és a helyi ellátási láncokba történő intenzívebb bekapcsolódásukhoz.

A helyi termékvédjegy a Villányi Borvidék termékkínálatához ezzel ismét egy garantáltan minőségi szolgáltatói csoportot kapcsol - közölte a Villány-Siklósi Borút Egyesület.

A minőség biztosítása érdekében a borvidék már korábban, 2006-ban bevezette a villányi borok eredetvédelmi rendszerét. A villányi eredetvédelem garantálja a mára már jól ismert kikerics védjeggyel ellátott borok minőségét és szavatolja, hogy a villányi néven forgalomba kerülő borászati termékek classicus, premium és superpremium kategóriákban legyenek elérhetőek a fogyasztók számára, mondta el Nagy Gergely, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A védjegy szerepe a helyben előállításra kerülő tradicionális, minőségi termékek védelme

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

A Villány-Siklósi Borút Egyesület megalakulásával egyidőben dolgozták ki a borturisztikai szolgáltatások minősítési rendszerét, amely kezdetben mindenkit azonos szempontok alapján, majd szolgáltatás-specifikusan (borászati, szálláshely és vendéglátó) kezdett el minősíteni.

Most, a Vidékfejlesztési Program keretén belül az egyesület a védjegyrendszer kidolgozásával a garantáltan magas minőséget képviselő termékeinek harmadik csoportját kívánja beintegrálni a borvidéki termékpalettába, ezzel együtt a meglévő kommunikációs platformokon keresztül a borvidéki kommunikációba és a térség turisztikai, gasztronómiai kínálatába.

A védjegy szerepe természetesen a helyben előállításra kerülő tradicionális, minőségi termékek védelme, de emellett egy kiváló marketingkommunikációs eszköz is. Megmutatja mind a helyi gazdasági szereplőknek, mind a fogyasztóiknak, illetve a térségbe látogatóknak, hogy léteznek értékes helyi portékák a kommersz, tömegtermelt áruk mellett.

Október 25-én néhány termék már meg is kapta a védjegyet

Fotó: Villány-Siklósi Borút Egyesület

Ezen kívül külön online és print gasztrotérkép készül a helyi termelők népszerűsítésére, a Villányi Borvidék social media felületein is hangsúlyt fektet majd a termékek megfelelő promóciójára, a borokkal történő harmonizálásuk kommunikálására. A tervek között szerepel egy dinamikus adatbázis és promóciós anyagot kidolgozása a helyi vendéglátó és szálláshely-szolgáltatóknak, amelyben a minősített helyi termelőkről készülne egy bemutatkozó anyag, megkönnyítve ezzel a termelő és felvásárló közti kapcsolat kialakítását. A védjegy külön logót is kap majd: azok a termelők, akik elnyerik a védjegyhasználat lehetőségét, a termékeiken feltüntethetik a védjegymatricát az értékesítéseik során.

Jelenleg a rendszer finomhangolása zajlik, de az első minősített helyi termelőket már ki is hirdették október 25-én. Ezek Báthori István (akácméz és gesztenyeméz), a Bock Borászat (Bock Villányi kékszőlőmag olaj, mikroőrlemény, tabletta), Gere Attila Pincészete (szőlőmagolaj és mikroőrleményei), Gere Tamás és Zsolt Pincészete (természetes szőlőlé), az Olajütő Szociális Szövetkezet (hidegen sajtolt olaj), Szarkándi László (levendula és bodzaszörp).