Virtuális időutazás a 20. század eleji Nyíregyházára

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 11. 12:57

Egyedülálló VR-film készült Nyíregyházáról, amellyel a régi, nyüzsgő belvárosi piaci életbe csöppenhetünk vissza. Az 1900-as évek elején járunk, amikor még nem állt a Kossuth szobor és a Takarékpalota, viszont zöldség- és gyümölcsárusoktól volt hangos a tér, tejet, vajat, tojást kínáltak a kofák...

A régi, nyüzsgő belvárosi piaci életet idézi fel a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. megbízásából készült VR-film, amely az iroda által szervezett városvezetések alkalmával tekinthető meg, minden szerdán és pénteken.

Időutazás VR-szemüveggel Nyíregyházán

Fotó: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

A templomtúrával egybekötött ingyenes belvárosi séta a Turisztikai Információs Irodából indul 16.00 órakor, és a város terein, parkjain áthaladva mutatja be Nyíregyháza egyedi épületeit, szobrait, szakrális és kulturális emlékeit - tájékoztatott a város turisztikai marketingért felelős szervezete.

A templomtúra során a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház kilátóvá alakított templomtornyát is meglátogathatják a résztvevők. Itt 29 méter magasról tekinthetnek ki a nyüzsgő Kossuth térre, majd egy VR szemüveg segítségével visszarepülhetnek az 1900-as évek elejére, az akkori piaci forgatagba.

Az árusok és piaci standok között kitűnik a „Papok padja", ahol a város papjai diskurálnak, begördül a kisvonat, s egy pillanatra feltűnik jellegzetes alakjával a század elejének kisnövésű rikkancsa, Andriska is.

A 3 perces időutazás egy hónapokig tartó munka eredménye. A korhű jelenetek kidolgozásában helytörténészek és archív fotódokumentációk segítettek, a filmet a VR Tours Kft. fejlesztette.

A belvárosi séta és templomtúra, valamint a VR film elkészítése a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében az „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon" c. projekt kapcsán valósult meg.