Virtuális térkép a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Forrás: turizmus.com

 2016. november 15. 15:38

A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai fejlesztésű virtuális térkép, amivel a Böddi-szék természetvédelmi terület járható be - tájékoztatta az MTI-t a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága kedden.

Bankovics András, a Böddi-széken zajló élőhelyrehabilitációs program vezetője elmondta: a nemzeti parkok különleges élőhelyein ritkán jár a Google kamerás autója, ezért a természetvédelmi szakemberek és természetfotósok maguk készítették el a Böddi-szék virtuális térképét. A 360 fokos tájképekkel ugyanúgy körbenézhetünk, mint a városban a Google Street View-val (Google Utcakép), csak itt juhhodályt, partifecsketelepet, gémeskutat és madármegfigyelő tornyot láthatunk, a járókelők helyett pedig gulipánokra, récékre, táplálkozó gólyatöcscsapatra vagy éppen egy különleges, pókot utánzó orchideafélére közelíthetünk rá.

 

A virtuális túrát nem az igazi helyett, inkább az arra való felkészüléshez ajánljuk a természetet kedvelőknek, hiszen ha egy kirándulásra tudatosan készül az ember, sokkal több mindent fedezhet fel az őt körülvevő érdekességekből - fogalmazott Bankovics András.

A természetvédelmi program vezetője kiemelte, hogy a Böddi-szék első pillantásra "üres pusztának" tűnő területe rendkívül változatos és sokszínű élőhely, különleges sótűrő és sókedvelő élőlényekkel. Májusban a mélyebb fekvésű területeket a pozsgás zsázsa fehér virágtengere borítja, a szikpadkákon pedig kamilla virágzik, de megtalálhatók itt orchideafélék is, például az agárkosbor vagy a pókbangó. Madarak közül több fokozottan védett faj fészkel a Böddi-széken: többek között a széki lile, az ugartyúk vagy a gulipán, de láthatunk tavasszal fiókákat vezető récéket, vadludakat vagy a költőládája közelében vadászó kékvércsét is.

A Böddi-szék nemzetközi jelentőségű vízi- és partimadár-élőhely Európában, így a vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá is tartozik. Az őszi madárvonulás idején óriási rajta a forgalom. Számos faj - melynek vonulása és telelése tengerparti élőhelyhez kötött - Európát átszelve elsőként itt, a Kárpát-medence sekély vizű, szikes tavainál talál a tengerpartihoz hasonló életfeltételeket.

A Kárpát-medence szikes tavainak nagy része azonban az utóbbi évtizedekben eltűnt. A Böddi-széken is meginduló kedvezőtlen folyamatok megállítása és visszafordítása érdekében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága nagyszabású természetvédelmi programot indított. Három éve egy csaknem kétmilliárdos költségvetésű élőhelyfejlesztési munka előkészületei kezdődtek meg a területen.

A cél az, hogy a természetes vízjárás helyreállításával és a mélyebb fekvésű, elnádasodott, szikes gyepterületek kilegeltetésével jelentősen kiterjesszük a madarak által kedvelt, sekély, szikes vízzel borított nyílt vízi területet. Ez most körülbelül 180 hektár, de az elnádasodott gyepterületek megfelelő kezelésével ez 2019 júniusáig, a projekt végéig megduplázható - hangsúlyozta Bankovics András.

A Böddi-széki virtuális térkép a www.boddi.hu címen, a Virtuális barangolás menüpontot választva érhető el.