Virtuális valóságon alapuló turisztikai fejlesztés Nógrád megyében

Forrás: turizmus.com

 2018. május 11. 14:13

AR-LB alapú mobilalkalmazást fejlesztenek a Nógrád-Hont határmenti régióban légi felvételek, történelmi feljegyzések és egyéb források segítségével.

A tervek szerint a 2020. január 31-én befejeződő projekt célja a Nógrád-Hont határmenti régió turisztikai népszerűsítése a környék kulturális és természetvédelmi örökségének megóvásával, helyreállításával és fejlesztésével.

Az olyan elismert turisztikai célpontok közelsége, mint Budapest, a Dunakanyar és az Alacsony-Tátra eddig háttérbe szorította a régiót, így az nem került be megfelelően a köztudatba. Ez a hátrány azonban előnnyé fordítható, hiszen manapság egyre többen  egyre inkább a rétegtermékeket keresik, új területeket, új élményeket – áll Bánk község önkormányzatának sajtóközleményében. A klasszikus – turista információs pont létesítése, gyógyfürdő környezetének felújítása – és a virtuális turisztikai fejlesztés kombinációjával a projekt egy új turizmusfejlesztési módszertan alapjait fekteti le.

Nem sok ilyen jellegű turisztikai fejlesztés van az országban

Fotó: turizmus.com

Bár léteznek már kiterjesztett valóságon (AR) alapuló turisztikai fejlesztési kezdeményezések, üzemelő, helymeghatározáson (LB) alapuló fejlesztés, mely a felhasználót akár nagyobb távolságok megtételére és adott turisztikai feladatok teljesítésére ösztönözi, még nem elérhető. A projekt célja ezért helymeghatározáson alapuló AR attrakciók fejlesztése és ezek révén a Nógrád-Hont határmenti régió turisztikai népszerűsítése, mint AR alapú látványosságokat kínáló turisztikai desztináció.

A környék turisztikai szolgáltatói kedvezményeket adnak a turistáknak

Fotó: turizmus.com

"E cél elérésének érdekében, a hagyományos idegenforgalmi fejlesztés mellett 3D tartalmú, AR-LB alapú mobilalkalmazást fejlesztünk, légi felvételek, történelmi feljegyzések és egyéb források segítségével. Így egy virtuális kalandra hívjuk a felhasználót, melynek keretében határon átívelően keresi fel a régió látványosságait és szolgáltatóit és teljesít feladatokat, melyekért a környék turisztikai szolgáltatóinál különböző kedvezményekben részesülhet. A projekt további fontos eredményeihez számoljuk még azon sokrétű stratégiákat és akcióterveket, melyek alapjául a fent bemutatott tevékenységekből levont következtetések és tapasztalatok szolgálnak." – fejeződik be a sajtóközlemény.

Kapcsolódó cikkek