Virtuálisan rendezik idén a karneváli napokat Máltán

Forrás: turizmus.com

 2021. január 22. 10:04

Idén a Málta fővárosában, Vallettában és a Gozo szigetén tartott karnevált is virtuális formában rendezik meg február 12-16. között.

A járványhelyzet idén nem teszi lehetővé, hogy a Máltán február 12-16. közötti karneváli napokat, melyre az ország apraja-nagyja egész éven át készül, hagyományos formájában rendezzék meg. Így mind a főszigeten, mind a Gozo szigetén felvonuló karnevált virtuális formában tartják meg.

A szervezők gőzerővel dolgoznak a virtuális eseményeken, a felvonulási kocsikon és a groteszt figurák óriás papírmasé jelmezein, amelyek idén ugyan nem járják be Valletta utcáit, de így is megtekinthetők lesznek egy kiállítás keretén belül a főváros forgalmasabb terein, Florianában és jó pár körforgalomban szerte a szigeten a karneváli napok ideje alatt – tájékoztatott a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

karneval_malta_visitmalta

A karneváli forgatag először 1535-ben lepte el Valletta utcáit, nem sokkal a Szent János-rendi lovagok érkezése után

Fotó: Visit Malta

Az ünnep elengedhetetlen kellékei a színpompás kosztümök is, ezek egy részét szintén kiállítják, illetve a karneváli jelmezversenyen indulhatnak , aminek a Saint James Cavalier Kreatív Központ ad otthont. Az eseményeket tv-közvetítéseken és a máltai karnevál social media csatornáin keresztül lehet majd nyomon követni.

A rendezők munkáját nagyban nehezítette, hogy az előkészületek így is sok munkát jelentenek, melyeket szeptemberben el kellett kezdeni, de számos önkéntes, akikre évről évre számíthattak, a járvány miatt lemondta közreműködését. Hasonlóképp nehezített a helyzeten, hogy sok szponzor is visszalépett.

A szigetország elmúlt 500 évében szinte mindig megrendezték a karnevált, ez alól talán csak a II. világháború jelentett kivételt, amikor elmaradt a tavaszváró ünnep. A karneváli forgatag először 1535-ben lepte el Valletta utcáit, nem sokkal azután, hogy a Szent János-rendi lovagok megérkeztek a szigetre.