Visegrádi négyek az Art Market Budapesten

Forrás: MTI

 2018. október 04. 10:57

Négy kontinens mintegy ötszáz művészének alkotásai lesznek láthatók október 11. és 14. között a Millenáris Parkban az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron, amelynek idei díszvendégei a visegrádi négyek (V4-ek) országai lesznek.

Az Art Market Budapest idén várhatóan tovább erősíti pozícióit a közép- és kelet-európai régió vezető nemzetközi képzőművészeti vásáraként, és a világ 25 országából több mint ezer kortárs műtárgyat mutat be – mondta el a programsorozat budapesti sajtótájékoztatóján az Art Market Budapest alapító igazgatója. Ledényi Attila hozzátette: 6 ezer négyzetméteres alapterületen mintegy 1,5 kilométernyi falat építenek a műtárgyak számára, a V4-es díszvendégség kapcsán pedig a cseh, lengyel és szlovák kiállítók két galériaszigeten mutatkozhatnak be. Ledényi Attila néhány további művészt is kiemelt az Art Market kínálatából: Jimmy Nelson és Thomas Hodges brit fotóművészek személyesen eljönnek is a vásárra, Michel Platnic pedig Tel-Avivból érkezik.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes emlékeztetett a főváros és az Art Market Budapest között évek óta fennálló partnerségre, amelynek köszönhetően a képzőművészeti vásár a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál programjai közé is illeszkedik. Az utóbbi nyolc évben Budapest sokat lépett előre a nemzetközi élhetőségi listákon, ennek az egyik fontos eleme a város kulturális élete – jegyezte meg Bagdy Gábor, hozzátéve: mindebben nem elhanyagolható az olyan magánkezdeményezések hozzájárulása, mint az Art Market.

A sajtótájékoztató résztvevői, balról jobbra: Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója  és Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: MTI

Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Millenáris park közösségi tereiben 600 millió forintos gépészeti és esztétikai rekonstrukciót hajtottak végre, miután a park is megújult 300 millió forintból. A felújított épületben az első nagyrendezvény az Art Market Budapest lesz.​

Újdonságként az Art Market négy kiemelt művészt is a látogatók figyelmébe ajánl: Tomek Baran lengyel festőművészt, Lukas Rittstein cseh szobrászművészt, Robitz Anikó magyar fotóművészt és Erik Sikora szlovák médiaművészt. Visegrad Contemporary néven számos kísérőprogram fut majd a városban, New Visegrad Photography címmel pedig a négy ország fotóművészeinek legfiatalabb generációját ismerheti meg a közönség egy kurátori válogatáson keresztül.

A rendezvény ingyenesen látogatható.

Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.

Töltsd fel magad kultúrával!

2018. szeptember 05.