Visszaesett a foglalások száma Horvátországban

Forrás: turizmus.com

 2019. március 27. 14:06

Ennek ellenére hasonló turisztikai forgalomra számítanak a szakemberek, mint 2018-ban.

A Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilapot az MTI szemlézte, és e szerint a 10 százalékkal szerényebb érdeklődést azzal magyarázták, hogy Németországban, Olaszországban és Nagy Britanniában lassult a gazdaság, és ezen országok polgárai adják a Horvátországban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák egyharmadát.

A kereslet apadása más mediterrán térségeket is érint, kivéve Törökországot - írta a lap, amely szerint a foglalások elmaradása csak egy része annak a problémának, amely a horvát idegenforgalmi szektort sújtja.

Az újság az ország idegenforgalmi bevételéből 40 százalékkal részesedő cégek között végzett legújabb felmérésre hivatkozva állapította meg, a működésüket tovább nehezíti a munkaerőhiány és a kedvezőtlen üzleti klíma.

Lassul a gazdaság Nyugat-Európában

Fotó: turizmus.com

A tanulmány szerint, bár a vállalatok a tavalyihoz hasonló forgalmat várnak, akár 7 százalékkal magasabb bevétellel, a költségek 8,6 százalékkal nőnek, ezért idén 20 százalékkal kevesebb beruházásra lehet számítani, főleg a szállodaiparban.

Veljko Ostojic, a  horvát idegenforgalmi egyesületek (HUT) elnöke szerint a szállodaipar azzal szembesült, hogy nő a munkaerőköltség, ezért csökken a nyereség. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szakácsok, felszolgálók, recepciósok és takarítók nettó bére továbbra is 30 százalékkal nagyobb  Szlovéniában és 97 százalékkal Ausztriában. Úgy vélte: a beruházás és a minőség a kulcsválasz minden piaci változásra.