Visszakéri az ifa-kiegészítést a PM a szabadstrandot fenntartó önkormányzatoknak

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. június 16. 16:17

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra szólítja fel a kormányt, adja vissza az idegenforgalmi adóhoz járó teljes kiegészítést azoknak az önkormányzatoknak, amelyek szabadstrandot tartanak fent.

Tordai Bence, a párt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy a költségvetéssel együtt a parlament egy olyan módosítást fogadott el, ami egyharmadával csökkenti az önkormányzatok idegenforgalmi adóhoz járó állami kiegészítést. Kiemelte, hogy a források elvesztése miatt az önkormányzatoknak megszorításokat kell alkalmazniuk, például több balatoni önkormányzat is jelezte, hogy fizetőssé teszik a szabadstrandokat. A PM szeretné, ha nyaranta minden magyarnak lehetősége lenne ingyen eljutni a természetes vizekhez – adta hírül az MTI.

A költségvetésről szóló tudósításban szerkesztőségünk is kiemelte, hogy a kormány döntése értelmében "az önkormányzatok akár 400 forintos (vagy a szállásdíj 4,6 százalékát jelentő) idegenforgalmi adót is kivethetnek az eddigi 300 helyett; az indokolás szerint így a helyhatóságok kompenzálhatnák a 2017-es költségvetésükben csökkenő támogatásukat."

Sőt, a kormány a turisztikai szakma értésére adta – régóta hangoztatott kérésük ellenére –, az önkormányzatoknak nem teszik kötelezővé, hogy a turizmusra fordítsák az ifából, illetve az ahhoz társuló költségvetési kiegészítésből származó bevételüket. Ráadásul az is nehezen elképzelhető, hogy az önkormányzatok között aszerint tegyen különbséget egy jogszabály, üzemeltet-e szabadstrandot, vagy sem.