Visszakerül a helyére a fonyódi Walkó-kilátó

Forrás: MTI

 2019. május 18. 14:02

Legkésőbb júliusra visszakerül a helyére a fonyódi magaspart mozgása miatt megdőlt és életveszélyessé vált, majd tavaly eltávolított Walkó-kilátó.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere pénteken az MTI-nek elmondta: a muzeális értékű kilátó állami tulajdonú területen épült 93 éve, ezért állami támogatással szerették volna helyrehozni az alatta lévő magaspart megerősítésével. Pénzt nem, de az agrártárca hozzájárulását megkapta az önkormányzat a József utcai kilátó visszaállításához, amelyhez idei költségvetéséből biztosította a szükséges 18 millió forintot - tette hozzá.

A helyreállító munka már megkezdődött, a felújított kőépítmény, amely a város egyik turisztikai látványossága a páratlanul szép panorámával együtt, 6-8 méteres betoncölöpökkel megerősített talapzatra kerül vissza.

A kilátó talapzatát betoncölöpökkel erősítik meg

Fotó: balatontipp.hu

A 7-es főút mentén található fonyódi magaspart mozgása régi és ma is fennálló probléma. Pár évvel ezelőtt közel 50 millió forint állami támogatással sikerült ideiglenes megoldással megállítani a nyugati rész omlását, de a végleges megoldás, amely a tervek szerint 5,3 milliárd forintba kerülne, még várat magára.