Visszakerült Lotz Károly elfeledett festménye a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. február 14. 18:38

Restaurálása után visszakerült eredeti helyére, a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába Lotz Károly Ménes című képe, amely évtizedeken át egy múzeumi raktárban lapult.

A szerdai átadón Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt 14 évben több mint 620 milliárd forintos beruházást hajtott végre a kulturális infrastruktúra területén, ami több mint 100 kulturális projektet jelent, és ezek közül a Gödöllői Királyi Kastély volt az egyik első beruházás.

A most eredeti helyére visszakerült festményről szólva felidézte, hogy a festmény a 30-as évekig Gödöllőn volt, aztán mostoha körülmények közé került a Nemzeti Galéria raktárába és el is felejtették. "Nagyon fontos a kulturális kormányzat számára, hogy raktáraink helyett ezek a képek láthatók legyenek, bemutathatók legyenek és az egész ország részesüljön abból a közkincsből, közgyűjteményi kincsből, amellyel Magyarország rendelkezik" – fűzte hozzá Vincze Máté.

Lotz Károly Ménes című restaurált festményének átadása a Gödöllői Királyi Kastélyban február 14-én

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Meszlényi Edit, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője elmondta, hogy Lotz Károly a Ménest 1880-ban festette állami megrendelésre, és eredetileg a kisbéri méntelep nagytermébe szánták. Az elkészült képet Lotz az Országos Képzőművészeti Társulat 1881. tavaszi tárlatán mutatta be a Műcsarnokban, ahol hatalmas sikert aratott. A kép végül a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában találta meg otthonát.

A kép történetét bemutató tabló szerint a festmény az 1930-as években került a kastélyból a Budai Palotába. A II. világháború során megsérült, majd a Magyar Nemzeti Galéria raktárába került feltekert állapotban, vakkeret és díszkeret nélkül. 2018 elején sikerült beazonosítani a gödöllői lovarda belsejéről készült archív fénykép és a Lotz Károly születésének 100. évfordulójára 1933-ban készített emlékkiállítás katalógusában lévő fotó segítségével. A restaurálást – amelyre a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. miniszteri különkeretet kapott – a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria restaurátorcsapata végezte.