Visszatérő világsztárokkal indítja a jövő évet a Müpa

Forrás: turizmus.com

 2022. október 25. 14:02

A 2023-as esztendőben több régi ismerőst is újra a Müpa színpadán üdvözölhet a közönség. A Müpa+ hűségprogram tagjai akár már október 26-tól, míg a nagyközönség egy nappal később, október 27-től megválthatja jegyeit ezekre és még sok más újonnan bejelentett produkcióra is.

A portugál énekesnő, Mariza szenvedélyes előadásával szinte azonnal a hallgatóság szívébe lopta magát, amikor 12 éve először állt a hangversenyterem színpadán, egymaga felhelyezve a fado műfaját a hazai zenerajongók palettájára. Öt évvel legutóbbi koncertje után most új lemezének anyagával tér vissza a magyar közönséghez.

Szintén nem először jár a Müpában a balkáni cigányzene megkerülhetetlen alakja, a filmekhez és színdarabokhoz emblematikus zenéket szerző Goran Bregović. Ezúttal a Budafoki Dohnányi Zenekarral kiegészülve, szimfonikus hangszerelésben hozza el legjobb dalait Budapestre.

Kerek jubileumot ünnepel a hazai jazzélet egyik legsokoldalúbb művésze, a zeneszerzőként, szólistaként, zenekarvezetőként és tanárként is elismert és szeretett László Attila. Hetvenedik születésnapja alkalmából instrumentális és énekhangra írt slágereinek sorából idéz meg egy-egy félidőre valót.

Kollár-Klemencz Kamarazenekar

Fotó: Bácsi Róbert László

Annak ellenére, hogy nem először osztják meg egymással a színpadot, a „hoztunk valamit magunkból” Beck Zoltán és Grecsó Krisztián első közös munkája. A két művész régóta tartó barátságából született időutazós, zenés irodalmi pódiumest anyaga végre lemez formátumban is testet öltött, és a Müpa közönsége hallhatja először.

Ugyanígy a Fesztivál Színház színpadán debütál Kollár-Klemencz László 2008-ban útjára indított, személyes hangvételű kamarazenekarának legújabb, sorrendben ötödik korongja is. A folyó címre keresztelt album a modern, a klasszikus és a népzene elemeit is magában hordozza.

A Müpa Újévi koncertje fiataloknak lassan már ugyanolyan hagyománnyá válik január 1-jén, mint a lencseevés. Haydn oratóriuma, Az évszakok a klasszikus repertoár egyik alapműve, amelyet ezúttal a világklasszis Düsseldorfi Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában, Fischer Ádám közvetlen és érdekfeszítő magyarázatával ismerhet meg az ifjú közönség.

A Jazz Showcase is szinte a kezdetek óta jelen van az intézményben. A feltörekvő fiatal formációk mellett természetesen idén sem hiányozhatnak a jazzkörökben már rutinosnak számító együttesek sem: ezúttal Barabás Lőrinc, Csapó Krisztián, azaz KRIZ és a jazzbois koncertjei fogják egy-egy napra feltenni a koronát.

Borbély Mihály Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas klarinétos a népzene ünnepén lép fel

Fotó: MÜPA

A táncháztól a világzenéig a műfajok változatos kínálatát vonultatja fel A népzene ünnepe. Az egész napos színes programkavalkád egy fergeteges gálaműsorban csúcsosodik majd ki, ahol a szerb gyökereit megidéző Básits Branka, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában Junior Prima díjas Tímár Sára és zenekara, illetve a Vujicsics együttesből is ismert Borbély Mihály is fellép.

De érkezik a beás cigányzenét játszó Kanizsa Csillagai, a ’60-as, ’70-es évek magyar népzenei vonulatokkal kísérletező együtteseinek repertoárjából táplálkozó folk-rock-zenekar, a MORDÁI és a magyar népzenei mozgalom elismert fiatal muzsikusaiból alakult Magyar Banda is.

Az újévben is folytatódnak a sorozatok: a Literárium következő felvonásán a József Attila-díjas Szvoren Edina és novellái kerülnek a fókuszba, a Vers-esteken Nagy László költeményeit tolmácsolják majd a Nemzeti Színház művészei, míg a Literárium Extrában Mácsai Pál és Lukács Miklós szemezget Örkény István legendás egyperceseiből.

A Müpa Filmklubbal tovább kalandozhatunk Fellini rendezői világában, legsikeresebb előadásaikkal térnek vissza az ország vezető táncegyüttesei, a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, és természetesen a Recirquel legnépszerűbb újcirkusz-produkciói sem maradnak el.

Az egyes előadásokról bővebben ITT olvashat.

Kapcsolódó cikkek