Vitatott helyi népszavazás a révfülöpi kikötőről

Forrás: MTI

 2019. április 25. 11:09

Elegendő aláírás gyűlt össze a kezdeményezésre, így 30 napon belül népszavazást kell kiírni a révfülöpi kikötőépítés ügyében.

Kondor Géza polgármester az MTI-nek elmondta: régi vágya Révfülöpnek, hogy legyen saját vitorláskikötője, amire a település központjához közel eső, egykori teherkikötőjének partszakasza lenne a legalkalmasabb a képviselőtestület álláspontja szerint. A község már hat éve készíttetett környezetvédelmi hatástanulmányt a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával, amit azonban csak tavaly ősszel hagyott jóvá jogerősen a másodfokú környezetvédelmi hatóság. „A határozat szerint a tervezett kikötő nem okoz környezeti károsodást”– szögezte le Kondor Géza. Hangsúlyozta, ez a jóváhagyás csak egy keretlehetőség, a konkrét tervezés ezt követően indult el, és máig tartanak a különböző hatóságok elvárásai szerinti módosítások.

A népszavazás egy volt helyi képviselő magánkezdeményezésére indult. Mivel a kistelepülés választásra jogosult 1160 lakosának több mint 25 százaléka, 309 fő aláírta a kérdőívet, a népszavazást meg kell tartani, amelynek a nyár második felében várható időpontját 30 napon belül ki kell hirdetni.

A Balaton-átúszás révfülöpi starthelye

Fotó: Wikipedia

„Akarja-e Ön, hogy Révfülöp vízparti központjában, a móló és a futballpálya közötti öblöt az eddigi funkciója helyett teljes területén 133 vitorláshajó téli-nyári vízen tárolása alkalmas vitorláskikötővé alakítsák át...” – kezdődik a népszavazásra feltett kérdés, amely ezt követően még hosszasan sorolja, mi minden épülne, változna a helyszínen.

Kondor Géza véleménye szerint a népszavazáshoz megfogalmazott kérdés valótlan információkon alapul. „Olyan kikötőt én sem szeretnék, ami a megfogalmazott kérdésben szerepel. Meglehet, ablakon kidobott pénz lesz a szavazásra elköltött mintegy 3 millió forint” – mondta.

A partszakasz beépítés nélküli rendbetétele és modernizálása, a turizmus fejlesztése, valamint az adóbevételek miatt is szüksége lenne a településnek az új vitorláskikötőre. A polgármester álláspontja szerint azonban csak az összes hatóság által jóváhagyott, végleges tervekről, és a gazdasági számítások birtokában van értelme népszavazást kiírni.

Kapcsolódó cikkek