Vitatott látogatóközpont Indiában

Forrás: turizmus.com

 2018. november 03. 11:56

Felállították a világ legnagyobb szobrát Északnyugat-Indiában, ami mellé múzeumot és látogatóközpontot is építettek. Sokan vitatják, szükség volt-e erre.

A Sardar Sarovar-gát közelében lévő szobor India első belügyminiszterének és miniszterelnök-helyettesének, Vallabhbhai  Patelnek állít emléket. Magassága 182 méter, és 58 méter magas alapon nyugszik. A projekt erősen megosztja az indiai közvéleményt. Néhányan mérföldkövet látnak benne,  annak jelét, hogy a hatalmas ország fontosnak látja a turizmust, és arra törekszik, hogy India gazdasága virágozzon, az életszínvonal pedig emelkedjen. Mások viszont azt mondják, hogy értelmetlen 430 millió dollárnyi rúpiát költeni egy emlékműre, amikor az országban és közelebbről a szobor helyszínéül szolgáló Guajarat államban élő emberek nagy része mélyszegénységben él, és nem fér hozzá az alapvető szociális intézményekhez sem, például az iskolákhoz és a kórházakhoz – írja a vagabond.se.

A turizmust kell fejleszteni, vagy az életszínvonalat emelni?

Fotó: MDA Cover Images

A világ legnagyobb szobrai mind turistalátványosságok, mint a 128 méter magas Tavasz Templom Kínában, a New York-i Szabadság szobor, vagy a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, de ezek eltörpülnek Patel szobrához képest.

Patel annak idején erőszakmentes tüntetéseket szervezett a Gurajat-i gazdálkodók körében, és az ország egyik legfontosabb vezetőjének számított. Ma is nagy tisztelet övezi, többek között a szabadságért folytatott küzdelemben betöltött szerepe miatt, hiszen életében még India függetlenségéért harcoltak.