Vitorlás Szezonnyitó Siófokon

 2014. április 29. 15:47

Családi programokkal tarkított esemény lesz a Vitorlás Szezonnyitó, amelyet május 10-11-én első alkalommal tartanak Siófokon a Magyar Vitorlásszövetség, a Balatoni Hajózási Zrt. és a Nyár fővárosának közös rendezvényeként.

A szezonnyitónak különös apropót ad egy nem mindennapi jubileum. A Balaton legrégebbi vitorlása, a Kishamis ugyanis éppen 60 éve került Siófokra és kikötőhelye azóta is itt, a Stefánia vitorláskikötőben van.

Végre Siófok sem hiányzik azoknak a tóparti kikötőknek a sorából, ahol rangos vitorlás eseménnyel ünneplik a szezonkezdetet. Nem sokkal a személyhajózási évad megnyitása után a Balaton-part legnagyobb városában kerül sor a Vitorlás Szezonnyitóra, amelynek megrendezéséről a Budapest Boat Show-n írt alá együttműködési megállapodást Kollár Lajos, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke és Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

A rendezvényen hangsúlyos szerepet kap a Balaton legendás vitorlása, a Kishamis, amely éppen 60 éve, 1954-ben került Siófokra azután, hogy egy évvel korábban Szilvássy Zoltán fiatal vízügyi mérnökként  a füredi hajógyár hangárjában lett figyelmes a letakart vitorlásra, ami akkoriban a szocialista hangzású Kronstadt nevet viselte.

A vitorlázók siófoki szezonnyitója vitorlásversenyt is tartogat. A BAHART Regatta első fordulója idén először az amatőr vitorlázók megszólítása mellett csatlakozik a Magyar Vitorlás Szövetség YS bajnoki sorozatához. A Balatoni Hajózási Zrt.-nek a versenysorozattal továbbra is a tömegvitorlázás népszerűsítése a célja, de az idei évtől az egyesületi tagsággal rendelkező (MVSZ rajtengedélyes) hajók eredményeit figyelembe veszi a Magyar Flotta Bajnoki sorozat értékelésénél.

A korábban Balaton Regatta néven ismertté vált, ám idén már BAHART Regatta néven futó évtizedes hagyománnyal bíró verseny május 10-én és 11-én zajló fordulóira mintegy 80 vitorlás részvételével számol a versenyt kiíró Balatoni Hajózási Zrt. A regatta siófoki fordulójára május 9-én pénteken 18.00 és 21.00 óra között lehet nevezni.

A hajóállomáson számos program várja Siófok vendégeit. A gasztronómiai kínálat mellett kézműves termékek is megjelennek a kikötőben, de lesz gyermekrajz kiállítás és koncertek, köztük az Ocho Macho zenekar is fellép. Az egész napos programok sorában különlegesnek ígérkezik a vitorlások lampionos felvonulása, amellyel a hajók színes fényeket varázsolnak majd a sötét víztükör fölé.

Ugyancsak a Vitorlás Szezonnyitó keretében kerül sor a Magyar Vitorlás Szövetség hagyományos Vitorlás Estélyére, ahol átadják az Év vitorlázója-díjakat, a Balaton Kupát, a Yardstick Trophy és a Jolle Trophy elismeréseit.