Vitorlát bonts

Forrás: turizmus.com

 2016. május 02. 17:28

Május 7-én hivatalosan is megkezdődik az idei balatoni vitorlásszezon. A tradicionális Vitorlabontó ünnepség és az évadnyitó verseny elmaradhatatlan hagyományként él a balatoni vitorlázók között több mint 80 éve.

Május 7-én 10 órakor a balatonfüredi Vitorlás téren Szabó Bence, a MOB főtitkára, dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere és dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke nyitja meg az idei szezont, majd a mólónál a Balaton legöregebb vitorlása, az idén 120 éves Kishamis árbocára a Himnusz hangjaira felhúzzák a nemzeti lobogót.


A tényleges vitorlabontás után a Kishamis fedélzetéről idén is megkoszorúzzák a Balatont, majd délben elrajtol a szezon első vitorlásversenye. Rendszerint 200-250 hajó részvételével rendezik meg a nagyhajós túraversenyt, amit az olimpiai és kishajós osztályok pályaversenyei követnek, szintén a mólóról jól látható távolságban. Az érdeklődők akár a vízről is figyelhetik a versenyt, egyebek mellett a 125 éves Helka hajó fedélzetéről, aki pedig inkább a parton maradna, az a Helka testvérhajója, a Kelén tökéletesen felújított belsejét csodálhatja meg a balatonfüredi kikötőben.

A Vitorlabontó Ünnepség 17 órakor, a Vitorlázeumban zárul, ahol Nyulász Péter mutatja be a Helka trilógia mesekönyvének befejező darabját.

További infók: www.balatonfured.hu