Vivát, Siklós!

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 26. 16:08

Nagy dolgok történnek mostanában Siklóson: nyertes EDEN-pályázat, Élményszüret, Tenkes lovagjelöltek – csupán néhány a számos változásból, projektből, fejlesztésből.

Néhány napja, Pécs-Siklós-Szigetvár első helyet ért el az EDEN (European Destinations of Excellence), Kiváló Európai Desztinációk projekt keretében meghirdetett pályázaton.  Ebből az apropóból, s a városban történt változásokról, jelenről és jövőről, valamint a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én megrendezésre kerülő első Élményszüretről és Tenkes lovagjainak avatásáról meséltek a szervezők, szeptember 25-én budapesti sajtótájékoztatójukon.

A Baranya déli kapuja, Siklós mesés tájjal és gazdag történelmi emlékekkel várja a látogatót

 

A Palack Borbárban megtartott eseményen ott volt, Balázsné Kréth Ibolya, Siklós város önkormányzata polgármesteri kabinetvezetője, Szabóné Halasi Andrea, a Siklósi Turisztikai Egyesület elnöke, Kincses Márk, a Siklósi Turisztikai Egyesület szakmai vezetője, Joó Tamás borász, valamint a Tenkes lovagjelöltek közül Farkas Gábor Gábriel, énekes, zenész és Barabás Kiss Zoltán színész.

A sajtótájékoztatón Szabó Gabi, a rendezvény háziasszonya, sajtóreferens kalauzolta a megjelent sajtó képviselőit, a siklósi „változások rengetegébe”. A megjelentek is alátámasztották, a városban csak a térségi összefogással lehet valamit elérni, hiszen Baranya déli kapuja, Siklós nincs könnyű helyzetben! A munkanélküliség és kevés munkalehetőség megnehezíti a város fejlődését, terveit, éppen ezért a turizmus egy jó kitörési lehetőség számukra, amit felismerve történtek óriási változások a városban. Ehhez a fellendüléshez azonban a borászatok is hozzá tudnak járulni, hiszen a bor- és gasztroturizmus a Villányi borvidéken elhelyezkedő Siklóson és környékén is jelentős számú látogatót vonz.

A Tenkes-hegy infrastruktúrájának – betonozott utaknak – a rendezése folyamatban van, ami elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy a pincészeteket nagyobb számú látogatóközönség is elérje.

Az elmúlt években is számos kerékpáros turizmust szolgáló fejlesztés valósult meg, de a közeljövőben további kerékpárutak épülnek, illetve újulnak meg.

Az elmúlt években számos kerékpáros turizmust szolgáló fejlesztés valósult meg a térségben

 

A közelmúltban megalakult Siklósi Turisztikai Egyesület által üzemeltetett infoPont Siklós turisztikai szolgáltató iroda pedig jelentős segítséget nyújt a tájékozódásban, a helyi termékeket is népszerűsíti valamint térségi rendezvényekre belépőket és borkóstoló programokat is kínál.

A város önkormányzata néhány év alatt több mint 5 milliárd forintot fordított a turizmus fejlesztésére. Több ütemben felújították a Siklósi Várat, megnyitották a Thermal Spa Siklós élmény- és gyógyfürdőt.

Ennek eredménye, hogy tízszer több a vendégéjszaka a városban. Manapság már több mint 30 ezret számlál.

Köszönhető ez a vállalkozói kedv erősödésének is, hiszen azóta megépült a termálfürdő szomszédságában a város négycsillagos szállodája, a Hotel Castello és a Brigadéros Vendégház a vár lábánál. A Pécsi Egyházmegye által közelmúltban megvalósított Máriagyűdi Kegyhely fejlesztése is a város turisztikai kínálatát erősíti.

Szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján színészek, énekesek, közéleti személyek színesítik majd a siklósi programokat. Lesz Élményszüret és Tenkes lovagjait is választanak, mellyel hagyományt kívánnak teremteni. A neves vendégekkel délelőtt 11 órától a Siklósi Várban, dél körül a Tenkes hegy lankáin a szőlőben, délután 4 órától a Thermal Spa Siklósban, este pedig a Hotel Castellóban találkozhatnak a Siklósra látogatók.

A Tenkes lovagjai választással hagyományt kívánnak teremteni

Fotók: Siklós Turisztikai Egyesület

És hogy milyen a Joó Élményszüret? Ennek is részesei lehetnek majd a Siklósra látogatók. Ahogy, Joó Tamás borász mondta, akár villányinak is nevezhetné a borát, hiszen ezekről a területekről szedik a villányi boralapanyag egy részét is. A pince tulajdonos elárulta azt is, hogy a borvacsorák kedvelőit hamarosan még tágasabb helyen várja majd Siklóson.

A rendezvény része a „Jótékonyság, Játékországért!” projekt, melynek keretében a siklósi várban nemrég megnyílt „Játékország” középkori gyermekjátszó fejlesztésére gyűjtenek forrást, így az eseményen résztvevők, jelenlétükkel a jótékonysági ügy támogatóivá is válnak.

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt az infoPont Siklós

2017. augusztus 04.