Víz alatti csodavilág került egy budapesti tűzfalra

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 01. 14:16

Egy 300 négyzetméteres víz alatti világ kapott helyet a II. kerületi Frankel Leó út 46. számú ház tűzfalán. A murális alkotás a MOME és a Színes Város Csoport együttműködéseként és a Nemzeti Kuturális Alap támogatásával jött létre; fókuszában a tűzfalak kommunikációs szerepének újragondolása állt.
A MOME kapcsolódó kurzusán 22 diák és 3 oktató részvételével tanulmányozták a műemléki épületek egyedi vizuális rekonstrukcióját, ezek műemlékvédelmi szabályozásait, lehetőségeit – így vizsgálva egy murális alkotás városszínesítő funkcióját. A festett falat a szomszédos telken található Molnár János-barlang inspirálta, a vizuális elemek a barlangvilág tematikájából merítenek - írja a We Love Budapest.
szinesvarosmural

A MOME és a Színes Város Csoport közötti együttműködés keretében 300 négyzetméteres víz alatti világ kapott helyet a Frankel Leó út 46. számú házon

Fotó: Színes Város

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Színes Város Csoport közötti együttműködés első közös projektjének eredménye a Bertalan Lajos u. 16. szám alatt ma is látható, Kócsag című alkotás volt. A mostani, Frankel Leó úti épületet pedig a kurzus hallgatói terjesztették elő a projektre, melynek lényege egy tűzfallal rendelkező, műemléki védelem alatt álló épület megújítása, újragondolása volt a környező városi szövetben.

A kiválasztott épületre több vizuális projektterv született, melyeket az erre a célra felállított szakmai testület zsűrizett.

A grafikai kialakítás a szomszédos ingatlanon, a Frankel Leó út 48. szám alatt található Molnár János-barlanghoz kapcsolódik, mely Magyarország fokozottan védett barlangjai közül az egyik, valamint hazánk legnagyobb víz alatt lévő, a Budai-hegység és Budapest egyetlen jelentős hosszban feltárt aktív hévizes barlangja.

szinesvarosmural

A grafikai kialakítás a szomszédos ingatlan alatt található Molnár János-barlanghoz kapcsolódik

Fotó: Színes Város

A MOME-s hallgatók ezt a rejtőzködő természeti kincset és annak víz alatti fantáziavilágát vizualizálták a tűzfalra. A tervezőcsapat tagjai Kérdy Zsófia, Pilbák Petra, Pittmann Glória és Szabó Marci, a kurzus oktatói Schmidt Andrea, Lakner Antal és Vargha Balázs kurzusvezető voltak.

szinesvarosmural

A MOME-s hallgatók ezt a rejtőzködő természeti kincset és annak víz alatti fantáziavilágát vizualizálták a tűzfalra

Fotó: Színes Város

A falfestés és a festést megelőző felújítás öt héten keresztül tartott a Színes Város Csoport művészeivel és a hallgatók bevonásával, a 300 négyzetméteres alkotáshoz 330 liter festéket használtak fel.