Vízitúrázók világítják be a Dunát a téli estében

Forrás: turizmus.com

 2022. december 21. 14:28

Karácsonyi fényfesztivál címen budapesti vízitúrát hirdettek a Magyar Vízitúra Szövetség tagszervezetei december 27-ére. A résztvevők az esti órákban a Római partról indulva eveznek át Budapesten kivilágított kajakokkal, kenukkal és sárkányhajókkal.

„Fénykoszorúkkal díszített, gazdagon kivilágított tengeri kajakokkal, kenukkal és sárkányhajókkal üzenjük meg a sötétnek, hogy mi vagyunk az erősebbek. Mert a jókedvet akkor is magunkkal visszük, ha éppen kevés van belőle – hadd sokasodjon közöttünk!” – olvasható a szervezők honlapján.

A fényfesztivál ötlete Skandináviából ered. Koppenhágában és Stockholmban nagy hagyománya van annak, hogy Szent Lúcia, vagy más néven Luca napján, a fény ünnepén evezősök felvonulása visz fényt a sötét téli estébe. Ilyenkor emberek százai eveznek kivilágított hajókban, miközben emberek ezrei üdvözlik őket a vízpartról.

Esti fényfesztivált szervez december 27-én a Magyar Vízitúra Szövetség a Dunán

Fotó: Ventura Vízitúra

A szervezők különös gondot fordítanak a biztonságra. Minden hajóegységet tapasztalt kormányos irányít majd. Az előreláthatólag 100-150 fős csoportot motoros hajó is kíséri. Minden egységet alaposan kivilágítanak, tilos az alkoholizálás és mindenkinek kötelező a mentőmellény. A fesztiválhoz egyénileg nem is lehet csatlakozni, kizárólag a kifejezetten vízitúrák szervezésére és vezetésére szakosodott profi szervezőkön keresztül. Így tudják garantálni a maximális biztonságot.

Az idei év novemberében alakult Magyar Vízitúra Szövetség (MAVITUSZ) célja a magyarországi vízitúra-szervezők összefogása, a vízitúrázás népszerűsítése és lehetőségeinek fejlesztése. A Fényfesztivál 2022-ben négy tagszervezet (Explorers Felfedezők, Békatutaj, Dunai Sárkányok és Ventúra Vízitúra) összefogásával valósul meg hagyományteremtő szándékkal. A szervezők bíznak benne, hogy a következő években növelni is lehet majd a résztvevők létszámát.

A fényfesztivált a Ventura Vízitúra Facebook-oldala szerint 15 és 18 óra között tartják.