Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden

Forrás: MTI

 2021. december 08. 15:18

Víziturisztikai és szabadidőközpont épül Balatonfüreden a Füred Kemping melletti területen, a létesítményhez tartozó kikötő már jövő tavasszal elkészül.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az épület alapkőletétele alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a beruházás célja az, hogy a vízisportokat minden érdeklődő számára elérhetővé tegye és népszerűsítse a balatoni vízitúrázást.

A kikötő mintegy 140 vitorláshajónak, 40-50 kézihajtású vízisporteszköznek ad helyet, és túravitorlások fogadására is alkalmas lesz.

Holczhauser András, a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a központ létrehozása újabb fontos lépés a Balaton aktív turizmusának fejlesztésében.

A megállópont lehetőséget adhat akár nemzetközi szabadidős események lebonyolítására is – húzta alá.

A Füred Kemping melletti területen létesülő víziturisztikai és szabadidőközpont alapkőletétele december 8-án

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hangsúlyozta, hogy az eredményes élsport elengedhetetlen feltétele a sikeres szabadidősport lehetőségének megteremtése.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója azt emelte ki, hogy a beruházás csökkenti majd a térség szezonalitását, miközben a profi és szabadidősportot is szolgálja.

Kollár Lajos, a BVSZK ügyvezetője, miniszteri tanácsadó örömét fejezte ki, hogy egyre több vitorlás található a Balatonon, hozzátéve, hogy a nyugati tavakhoz képest mégis kisebb, mintegy 30 százalékos a magyar tenger kihasználtsága.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere úgy fogalmazott, a város érdeke az, hogy a vízisportok otthonra leljenek benne.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke felidézte: 80 esztendős a kajak-kenu sport, az elmúlt öt évben pedig „életre keltek a vízpartok, megújultak a túraútvonalak”.

A 2,1 milliárd forintból megvalósuló Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak Kenu Szövetség és Balatonfüred Önkormányzata közös fejlesztéseként jön létre.

A beruházáshoz tartozó kikötő a tervek szerint jövő áprilisban elkészül és a hozzá tartozó épületkomplexum is felépül 2022-ben.