Vonzó látnivaló a sályi Gárdonyi Emlékház

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. október 15. 09:20

Sály egyik nevezetessége a Gárdonyi Emlékház. A kis borsodi falu a kerékpáros turistákat is vonzza.

„Sály egyik legkiemelkedőbb turisztikai látványossága a Gárdonyi Emlékház” – mondta Gazdig Márk, az önkormányzat munkatársa. Főleg a környékbeli településeken élő és tanuló iskolás gyerekcsoportok, nyugdíjas kirándulók és kerékpáros turisták látogatják rendszeresen. Utóbbiak nagy része tovább utazik a Bükk által körülvett közeli településekre, Mocsolyásra, Kisgyőrbe, valamint Bükkszentkeresztre. A következő években tovább növekedhet a turisták érdeklődése a falu iránt, miután várhatóan 2020-ig megépül az a kerékpárút, ami a szomszédos településekkel köti majd össze Sályt.

A sályi Gárdonyi Géza Emlékház

Fotó: Mentusz Károly

 

A sályi Gárdonyi Emlékház azért is vonzó látnivaló, mert az érdeklődők megtudhatják, hogy a falu híressége, a későbbi jeles író, a családjával néhány évig itt élt, ahol édesapja uradalmi gépészként tevékenykedett. Ebben a házban működött az általános iskola, ahol Gárdonyi Géza is tanult. Az emlékház egyik helyiségében rendezték be a valamikori osztálytermet padokkal, golyós számológéppel, fali olvasótáblákkal, versbe szedett viselkedési szabályokkal, régi tanulók füzeteivel. A másik szobában a Gárdonyi emlékfal látható a jeles irodalmárhoz kapcsolódó emlékekkel.

Az épületben Sály történetét, az erre vonatkozó egykori kézzel írt dokumentumokat, továbbá helyben használt eszközöket és a korabeli népviseletet is megismerhetik az érdeklődők.

Az egykori tanterem a régi padokkal. Itt tanult Gárdonyi is

Fotó: Mentusz Károly

Az emlékház létrehozását a néhai Barsi Ernő, Sály neves szülötte, győri főiskolai tanár kezdeményezte, amihez a Miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai nyújtottak segítséget. A házat 2004-ben pályázati támogatással teljesen felújították.