VR Élménytárral bővült a szegedi belvárosi mozi

Forrás: turizmus.com

 2020. július 20. 09:20

Lezárult a közel 1 milliárd forint európai uniós és Szeged város támogatásából újjászülető intézmény átalakulásának második üteme.

Tavaly januárjában zárt be a Belvárosi Mozi, majd a 11 hónapig tartó építési munkálatokat követően decemberben átadták a közel 1 milliárd forint európai uniós és Szeged város támogatásából megszépült filmszínházat. A fejlesztés első ütemében megvalósult a 100 éves épület teljes körű felújítása, energetikai fejlesztése és akadálymentesítése.

A második ütem keretében az eredetileg március végére tervezett turisztikai attrakciók átadását a kialakult vírushelyzet miatt el kellett halasztani. A júniusi korlátozások feloldását követően teljes gőzerővel folytatódott a munka, és július 17-től a Belvárosi Mozi VR Élménytárral kibővülve várja a vendégeket.

 

Filmtörténeti kiállítás

Az első emeleten kapott helyet a Filmtörténeti kiállítás, ahol egy teljesen egyedülálló, 360°-os, Zsigmond Vilmos életét bemutató, impozáns VR film is csábítja a látogatókat. A kiállítás a Belvárosi Mozi történetét és a mozgókép fejlődését kíséri végig a némafilmtől a 3D-s virtuális valóságig.

Korabeli plakátok, legendás sztárok fotói és muzeális vetítőgépek vezetnek el a legkorszerűbb digitális technikáig, miközben a látogató megismerkedhet a három szegedi kötődésű filmalkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságával is. A látogatói élményt okos telefonról indítható múzeumi guide valamint AR (Augmented Reality) tárgynézegető is színesíti.

 

Egyedülálló VR-kisfilm

A Filmtörténeti kiállítás csúcspontja a Magyarországon egyedülálló, kizárólag a szegedi Belvárosi Moziban látható „A fény mestere" című negyedórás VR rövidfilm. A legnagyobb hatású magyar operatőrnek emléket állító, a magyar filmgyártásban is újdonságnak számító VR technikával készült kisfilm Zsigmond Vilmos – a szegedi születésű Oscar-díjas operatőr – életének pár ikonikus jelenetét idézi meg.

A VR-rövidfilm plakátja

Fotó: Belvárosi Mozi

VR Game Room és VR Cinema

A VR Game Room és a VR Cinema a megújult épület harmadik emeletén lett kialakítva, ahová az átalakítás óta már lifttel is fel lehet jutni. Két játékállomás és öt függőszék várja a látogatókat, ahová 50 perces időközökben lehet időpontot foglalni. A kínálatban közel 100 folyamatosan frissülő VR film, és a legújabb VR játékok szerepelnek. A filmek úgy lettek összeválogatva, hogy a család minden tagja találjon magának izgalmas témát.

Mind a Filmtörténeti kiállítás, mind a VR Game Room és VR Cinema csak időpontfoglalással látogatható. Időpontot választani és jegyet foglalni a mozi honlapján - www.belvarosimozi.hu - lehet.