Kitörő vulkánná alakítják Fiume kikötőjét február 1-jén

Forrás: MTI

 2020. január 20. 18:00

Február 1-jén 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen nyitják meg a horvátországi Fiumében (Rijeka) az Európa Kulturális Fővárosa programot – jelentette be Vojko Obersnel, a város polgármestere.

Rijeka a nyitás napján egyike lesz a "legszórakoztatóbb és a legélénkebb városoknak", nemcsak Horvátországban, hanem egész Európában – mondta a polgármester.

Emina Visnic, a Rijeka 2020 projekt szervezője elmondta: a programok már január 31-én elkezdődnek és egész hétvégén tartanak. A megnyitó napján számos zenés és táncos fellépéssel, performansszal és kiállítással várják az érdeklődőket a Kvarner-öböl partján elterülő város utcáin és terein. A hivatalos megnyitót délután rendezik a fiumei Horvát Nemzeti Színházban (HNK).

A megnyitó központi programja a kikötőben zajlik majd. Az Opera Industriale című előadás hangok, zenék és zajok együttese, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísérnek, és amelyhez olyan erős szimbólumokat használnak fel, amelyek Fiumére és Európára jellemzőek. A produkcióban 120 előadóművész vesz részt: táncosok, énekesek és zenészek.

Az Európai Kulturális Fővárosa év megnyitójának központi programjait a a fiumei kikötőben tartják

Fotó: 123rf.com

Dalibor Matanic, a produkció rendezője leszögezte: a rijekai megnyitó sokkal összetettebb, mint bármelyik korábbi megnyitó volt más európai kulturális fővárosban. Céljuk az, hogy a kikötőt egy kitörő vulkánná alakítsák a produkció alatt – tette hozzá.

Fiumében 2020-ban mintegy 300 kulturális programot és 600 egyéni rendezvényt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint 55 európai és más országból. A programok fő témái, Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció.
A város 140 millió kuna (6,3 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatást is kapott az Európai Uniótól különböző épületek és helyszínek felújítására, egyebek között Josip Broz Tito Galeb (Sirály) nevű hajójának múzeummá alakítására.

Előkészítés alatt áll továbbá a Frangepánok útján nevű kulturális-turisztikai útvonal projektje is, amelynek keretében 17 Frangepán-kastélyt és három szakrális helyszín újítanak fel a Tengermelléki-fennsíki megyében.

Kapcsolódó cikkek