Wales is adót vetne ki az egynapos turistákra

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 22. 09:29

Más európai úti célokhoz hasonlóan Wales is adót vetne ki azokra a turistákra, akik csak napközben tartózkodnak az országban, az adóztatás módját azonban egyelőre még keresik. A walesi látványosságokra kivetett szórakoztató adó például a szálláshely-alapú adó lehetséges alternatívájaként merült fel.

A vendégéjszakákra kivetett adókkal ellentétben, amelyek világszerte viszonylag elterjedtek, a szórakoztatóipari adókat ritkán alkalmazzák. Egy ilyen megközelítés azonban lehetővé tenné a walesi kormány számára, hogy az egynapos kirándulókat célozza meg, hiszen ők azok, akik turisztikai szempontból legkevésbé járulnak hozzá az ország gazdaságához – írja North Wales Live.

A Wales előtt álló példa Amszterdam, ahol a hajó-, autó- és városnéző túrákat egyaránt megadóztatják, 2023 januárjától pedig a rendezvényekre és fesztiválokra is szórakoztatóipari adót vet ki. Ezek a város meglévő, a vendégéjszakákra kivetett "idegenforgalmi adója" mellett kerülnek bevezetésre.

A walesi kormány a minap elindított egy lakossági konzultációt, amely a Walesben tervezett látogatói, szórakoztatóipari, vagy az egynapos kirándulókra kivetett más típusú adókkal kapcsolatos véleményekre koncentrált.

wales_123rf

A walesi látványosságokra kivetett szórakoztató adó például a szálláshely-alapú adó lehetséges alternatívájaként merült fel

Fotó: 123rf.com

A konzultáció ellenére azonban a szórakoztatóipari adót egyelőre még kiegészítő intézkedésként is valószínűtlennek tartják. Az attrakciók száma Walesben hatalmas, és egyes tevékenységek ingyenesek, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Ráadásul az attrakciók látogatóinak fele helyi lakos. A címek ellenőrzésére szolgáló eszköz nélkül a szórakoztatóipari adókat általánosan kellene alkalmazni, így nem csak a külföldi turistákat adóztatnák meg, de a helyi lakosokat is.

Ezzel szemben a szállásra kivetett adót – az úgynevezett "ágyadót" – támogatják, mert valószínűleg kisebb pénzügyi hatással járna a Walesben élő emberekre. Ez azonban az egynapos turistákra nem lenne hatással.

A walesi kormány kitart amellett, hogy a felvetett illeték célja nem az, hogy "visszatartsa a Wales régióiba látogatókat". Javaslataik közzététele azonban dühös reakciót váltott ki a Wales-i Turisztikai Szövetség (WTA) részéről.

A WTA elnöke, Suzy Davies szerint a turizmus még nem heverte ki teljesen a Covid-járványt, a vendéglátóipari vállalkozások pedig munkaerőhiánnyal küzdenek. A megélhetési válság további pusztítást fog okozni, mondta.

A Cymdeithas yr Iaith (Walesi Nyelvi Társaság) azonban üdvözölte a javaslatokat. Jeff Smith szóvivő szerint "Európa számos városában, például Párizsban, Velencében és Madridban, valamint olyan országokban, mint Új-Zéland és Japán, a látogatóknak magasabb összeget kell fizetniük a látnivalók megtekintéséért vagy a tartózkodásért. Ettől függetlenül az emberek még mindig látogatják ezeket a helyeket. Ha egy kis adót kivetnénk minden látogatókra, az jelentős összeget hozna, amelyet a helyi szolgáltatásokba lehetne befektetni."