Váradi József: Megtanultunk alkalmazkodni

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2022. január 27. 17:00

A Wizz Air vezérigazgatója szerint a koronavírus-járvány dinamikája határozta meg az elmúlt két évet a légitársaságok életében is. 2020 áprilisában kapacitásaik alig 3 százalékát repülték, 2021 nyarán ez viszont már 105 százalék volt, de az év végére újra visszaesett 80-90 százalékra.

Az, hogy éppen milyen intenzitással tudnak közlekedni a járataik, természetesen mindig attól függ, hogy a kormányok a járványhelyzet aktuális állására milyen szigorításokkal reagálnak.

„Megtanultunk alkalmazkodni. Az elmúlt időszak gyakorlatilag minden légitársaság számára, így nekünk is, a veszteségminimalizálásról szólt. Büszke vagyok arra, hogy ezt az időszakot állami támogatás nélkül oldottuk meg, egy 500 millió eurós kötvénykibocsátást bonyolítottunk le, és a koronavírussal terhelt hónapokat terjeszkedésre használtuk” – részletezte üzleti hátterüket Váradi József.

A vezérigazgató megemlítette, hogy 20 százalékkal növelték gépparkjukat, és övék Európa legfiatalabb flottája. A járvány kitörésének évében új légitársaságot is alapítottak, a Wizz Air Abu Dhabit.

Váradi József: 2019-hez képest 2022 nyarán már 150 százalékos kapacitással fogunk működni

Fotó: Wizz Air

Európában első légitársaságként vezették be a Covid-protokollt. Nagyon ügyelnek a higiéniai előírásokra, bár Váradi József szerint ez korábban is jellemző volt a légitársaságokra. A repülők levegőztetésért felelős rendszereit úgy jellemezte, mint a kórházak tisztasági szintjének megfelelőt.

Meglátása szerint a Covid kétélű kard, egyrészt azért, mert menedzselni kell az árbevétel-ingadozást, másrészt azonban soha vissza nem térő lehetőség a terjeszkedésre. A Wizz Air most ezt teszi. A nehéz helyzetben lévő versenytársak kapacitáscsökkentésének hatására piaci résekbe nyomul be.

Váradi József kiemelte, büszke arra is, hogy Európában a Wizz Air az egyik abból a négy légitársaságból, amelyek részvényeit befektetésre ajánlják.

Az emelkedő üzemanyagárak persze nekik is problémát jelentenek, de messze nem annyira, mint a versenytársaknak. Az egyik legüzemanyag-hatékonyabb flottát repülik, magas üzemanyagárak mellett pedig kidomborodik ez a versenyelőnyük a többi légitársasággal szemben.

Az eddigiek mellett további 25 százalékos karbonkibocsátás-csökkenést szeretnének elérni az évtized végére. Folyamatosan technológiai fejlesztéseket hajtanak végre emiatt, de a minél költséghatékonyabb üzemeltetés érdekében is.

2022 fordulatot hoz majd reményeik szerint a koronavírus-járványban, mert egyre jobb világszerte az átoltottság. Úgy számolnak, hogy 2019-hez képest 2022 nyarán már 150 százalékos kapacitással működnek. Már most is több alkalmazottjuk van, mint a koronavírus-válság előtt.

„A magyar turizmus szempontjából fontos alapinfrastruktúra a Wizz Air üzemelése. A turisták többsége nem feltétlenül szeret repülni, de azt szereti, ha minél olcsóbban tud egy turisztikai célpontra eljutni. Ezért is fejlesztjük a hálózatunkat, hogy a költséghatékonyságunk révén, ehhez az igényhez minél alacsonyabb jegyárakkal tudjunk alkalmazkodni” – összegezte Váradi József, hogy miért megkerülhetetlen a légitársaság a magyar turizmus sikere érdekében.

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.