World Press Photo: 25 ország, 43 fotós, 143 kép

Forrás: MTI

 2019. szeptember 18. 17:10

Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amelyet szeptember 19-től lehet megtekintetni Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A világ szinte összes fontos tavalyi eseményéről manipuláció nélkül tudósít a World Press Photo kiállítás. A nemzetközi pályázat idei díjazott felvételei nagyon erősek a történetmesélésben, kiemelten foglalkoznak a női ügyekkel és a migrációval is – mondta a tárlatot bemutató sajtótájékoztatón Révész Tamás fotóművész és fotóriporter, a kiállítás főszervezője.

Az idei World Press Photo sokkal nagyobb élmény lehet a látogatóknak a tavalyinál, hiszen bár drámai eseményekkel szembesülnek, nem annyira „durvák” a képek, mint amit az előző években megszokhattak.

Az idei World Press Photo kísérő kiállítása Borsi Flóra Imagine című tárlata.

A mindössze 26 éves, itthon kevésbé ismert fotóművész mögött már az idősebb pályatársakat megszégyenítő életmű áll.

Igazi szupersztár, akinek már a világ számos országában nyílt kiállítása. A munkája pont ellentéte a World Press Photo tényszerűségének, az alkotásain minden a szabad manipulációról szól – emelte ki Révész Tamás.

Brent Stirton fotóján a 30 éves Petronella Chigumbura, az Akashinga nevű orvvadászellenes egység tagja, munka közben Zimbabwéban

Fotó: worldpressphoto.org

A sajtótájékoztatón Sophie Boshouwers, a World Press Photo Alapítvány kurátora hangsúlyozta: minden évben több mint 100 városban rendezik meg a World Press Photo kiállítást, ezek közül az amszterdami után a budapesti a leglátogatottabb tárlat.

A tavalyi World Press Photo kiállítást 45 ezren látták a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A kiállítás számai évről évre magukért beszélnek: idén 8 kategóriában – általános hírek, környezet, természet, hosszú távú projektek, portré, hír és sport, az év képe, valamint újdonságként az év képriportja – több mint 4700 fotográfus 129 országból több mint 78 ezer fotóval pályázott. A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri.

Az idei World Press Photo pályázaton a természet kategóriát Máté Bence nyerte Túlélési ösztön című békás fotójával. A világhírű természetfotós a sajtótájékoztatón elmondta: sosem készít kifejezetten pályázási szándékkal fényképeket, de az erdélyi Kovászna megyében készült felvétel esetében már az első pillanattól tudta, hogy jó pályamunka lehet belőle.

Máté Bence kitért arra is: fényképein a természet szépségeit igyekszik megörökíteni, általában nem a dráma érdekli. Az étkezési célból levágott lábú békák haláltusáját megörökítő kép abban az értelemben kilóg a sorból, hogy a témája a pusztítás maga.

A World Press Photo kiállítás október 23-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.