Extrakihívások, meglepetésszabályok és magyar sikerek a World Robot Olympiad Világdöntőn

Forrás: turizmus.com

 2023. november 10. 10:52

Lezárult a 2023-as World Robot Olympiad Világdöntő. A Panamai Köztársaságban megrendezett nemzetközi eseményen 81 ország legjobbjai, több mint 400 csapat mérettette meg magát Közép-Amerika legdélibb államában.

Hazánkat 5 csapat képviselte idén, három korosztályban és három kategóriában. Az eseményen a csapattagokon és csapatvezetőkön kívül összesen 8 nemzetközi tapasztalattal rendelkező magyar bíró felügyelte a verseny tisztaságát.

Az idei World Robot Olympiad (WRO) Világdöntőt a panamavárosi Convention Centerben rendezték meg, ahol a három nap során a versenyzőknek az alapkihíváson túl extrakihívásokat is teljesíteniük kellett, és a meglepetésszabály is fokozta a verseny izgalmait.

Az idei szezon témája a „Connecting the world” azaz a „Világ egy hálózaton” volt.

Hazánkat idén öt csapat képviselte három korosztályban és három kategóriában

Fotó: Edutus Egyetem

A versenyen részt vett csapatok 8-19 éves korú fiatalokból álltak, akik négy különböző kategóriában versenyeztek: RoboMission, RoboSports és Future Innovators és Future Engineers.

A verseny feladatai valós problémákon alapultak, amelyeket a csapatoknak előre megtervezett és programozott robotjaikkal kellett megoldaniuk. Az Edutus Egyetem támogatásával öt csapat képviselte Magyarországot a nemzetközi robotika és programozási világversenyen. A RoboMission kategóriában három csapat kvalifikálta magát, elementary, junior és senior korosztályban is egy-egy csapat. RoboSports kategóriában hazánk egy csapattal vett részt a versenyen, Future Innovators kategóriában pedig szintén egy csapat indult junior korosztályban.

A hazai csapatok remekül teljesítettek, méltán lehetnek büszkék eredményeikre:

 

Az Edutus Egyetem támogatásával a Világversenyen az East Central European Network, azaz a Kelet-Közép Európai Hálózat is – amely a Kelet-Közép Európai Régió további 9 országát képviselte – delegált csapatokat a helyi szervezők segítségével. Az idei szezonban a világversenyen 351 csapat vett részt, köztük összesen 91 csapat az Edutus Egyetem támogatásával, beleértve a hazai csapatokat is.

A verseny során a csapatok és csapatvezetők mellett 18 nemzetközi tapasztalattal rendelkező bíró is képviselte a Kelet-Közép Európai Hálózatot, közülük 8 bíró hazai színekben felügyelte a versenyt. A RoboSports kategória főbírója Flieber Ádám volt, aki szintén hazánkat képviselte a trópusi helyszínen megrendezett eseményen.

A 2024-es WRO Világdöntő helyszíne Törökország lesz. A záróesemény során kihirdették a következő évi témát, ami az „Earth Allies” lesz. Az Edutus Egyetem a továbbiakban is azon dolgozik, hogy minél több fiatalnak teremtsen lehetőséget a nemzetközi versenyzésre.