UNWTO: fellendülőben a vadon élő állatokkal kapcsolatos turizmus

Forrás: turizmus.com

 2022. november 10. 15:56

A UNWTO várakozásai szerint a következő években fellendül a vadon élő állatok köré épült turizmus.

A vadon élő állatokkal kapcsolatos turizmus globális piaca napjainkban évi 135 milliárd USD forgalmat bonyolít, ez 2032-re várhatóan 219,9 milliárd USD-ra bővül. Ma, amikor az ökológia és a környezetért folytatott küzdelem mindenhol jelen van, a turisták a városi élettel járó gondok helyett előnyben részesítik a turizmusnak ezt a formáját – írja legújabb hírlevelében a VIMOSZ a Tourism Review cikke alapján.

Az utazók érdeklődnek a különböző növény- és állatfajok iránt, amiből a helyi szállodák, vendégházak, utazásszervezők, ökoturisztikai és egyéb szolgáltatók is profitálhatnak. A növekvő kereslet a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) nemrégiben elkészült tanulmánya szerint várhatóan fellendíti a vadon élő állatokkal kapcsolatos turizmus piacát az elkövetkező években. A vadrezervátumok számára a filmforgatások, az iskolai, egyetemi túrák és nem utolsósorban a vadfotósok is további bevételi forrásokat jelenthetnek.

Tigrist fényképező turisták az indiai Ranthambore Nemzeti Parkban

Fotó: sourabhbharti/123rf.com

Az Instagramon végzett tanulmányok is bizonyítják, hogy a vadon élő állatok fotózása egyre népszerűbb, az ezredforduló környékén született fiatalok karrierlehetőséget is látnak ebben a tevékenységben. Számos, állatvilágáról ismert természetvédelmi terület létezik, ilyen például a Lone Pine Koala Sanctuary (Brisbane, Ausztrália), a Noah Arc (Georgia, USA) vagy a Chengdu Moonbear Rescue Center (Kína). A világ legtöbb vadvédelmi központjával India rendelkezik (pl. Kanha Nemzeti Park, Ranthambore Wildlife Sanctuary, Corbett Nemzeti Park), ahol a turisták többek között tigrisek látványában gyönyörködhetnek. A vadon élő állatokkal kapcsolatos turizmus piacán azonban kétségkívül Afrika áll az élen a látogatóknak kínált, változatos lehetőségekkel, mint például a vadon élő állatok légi megfigyelése Tanzániában és Kenyában, vagy a hőlégballon-szafarik.