WTTC: Negyedmillió dolgozó hiányzik az olasz turizmusból

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 04. 17:36

A WTTC jelentése szerint az olasz turisztikai ágazatot sújtó munkaerőhiány veszélyezteti az ország gazdaságának talpra állását.

A turisztikai ágazatban tapasztalt munkaerőhiány különösen Olaszországot sújtja, veszélyeztetve az olasz gazdaság magához térését – derül ki a World Travel & Tourism Council (WTTC) friss felméréséből. Ennek alapján az olasz turizmusban minden hatodik állás betöltetlen, ami mintegy 250 ezres hiányt jelent.

A felmérés Olaszország mellett olyan népszerű úti célokat vizsgált, mint az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság és Portugália.

A WTTC várakozásai szerint a probléma Olaszországban még hangsúlyosabban érinti majd a harmadik negyedévet, amikor a turisztikai kereslet megközelíti a járvány előtti időszakét.

2019-ben még közel 1,4 millióan dolgoztak az olasz turisztikai szektorban, 2020-ban azonban több mint kétszázezren elveszítették az állásukat.

Az olasz turizmusban minden hatodik állás betöltetlen

Fotó: 123rf.com

Olaszországban 2021 óta erőteljes a fellendülés, 58,5 százalékkal nőtt a turisztikai ágazat hozzájárulása a nemzetgazdasághoz. A munkaerőhiány azonban nagy nyomás alá helyezi az ágazat szereplőit. Az előrejelzés szerint a legsúlyosabb problémákkal a szállodaiparnak és az utazási irodai szegmensnek kell szembenéznie, a betöltetlen állások 38, ill. 42 százaléka ezekben található.

A WTTC nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint EU-szerte csaknem1,2 millió állás betöltetlen, elsősorban a turizmusban és a légi szállítás területén.