WTTC: Párizs a legerősebb városi úti cél

Forrás: turizmus.com

 2023. január 20. 14:19

Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) egyik legújabb kutatása szerint a francia főváros, Párizs a világ legerősebb városi célpontja, azonban az előrejelzések szerint 2032-re Peking megelőzi majd.

A Visa által szponzorált és az Oxford Economics közreműködésével készült kutatás többek között olyan kulcsfontosságú mutatókat elemzett, mint az utazás és turizmus hozzájárulása a GDP-hez és a foglalkoztatáshoz, vagy az utazók költése. 

A WTTC elemzése leírja, hogy a koronavírus-járvány rendkívül negatív hatással volt az utazásra és a turizmusra, különösen a világ nagyvárosaiban, mivel az országok a járvány miatt lezárták határaikat.  

A határok újbóli megnyitásával sok szabadidős utazó cserélte le a városlátogatásokat a kevésbé népes úti célokra, például a tengerparti és vidéki desztinációkra, de a WTTC kutatása szerint a városlátogatások lassan visszaszerzik népszerűségüket. 

A világ legerősebb városi úti célja a kutatás szerint Párizs lett, ahol az utazási és turisztikai ágazat 2022-ben közel 36 milliárd dollárt termelt, ha a közvetlen GDP-hez való hozzájárulást nézzük. A város a következő 10 évben 49 milliárd dollárra növeli GDP-hozzájárulását, a WTTC előrejelzése szerint mégis a rangsor harmadik helyére esik vissza.

parizs_123rf

Párizsban az utazási és turisztikai ágazat 2022-ben közel 36 milliárd dollárt termelt

Fotó: 123rf.com

Peking jelenleg a világ második legerősebb városi célpontja az utazási és turisztikai ágazat közel 33 milliárd dollár értékű forgalmával. 2032-re ez a desztináció átveszi Párizs helyét a 77 milliárd dollárra becsült bevételével. 

A gyakran a világ vidámpark-fővárosának nevezett Orlando utazási és idegenforgalmi ágazatának értéke 2022-ben 31 milliárd dollár volt. Annak ellenére azonban, hogy az előrejelzések szerint 2032-re turisztikai értéke közel 50%-kal emelkedik és 45 milliárd dollárra nő, csak a negyedik legerősebb városi célpont lesz majd.

Kína nemzeti utazási és turisztikai ágazata az elmúlt évtizedben óriási növekedést ért el, mivel az ország új szállodákba, közlekedési infrastruktúrába és új turisztikai célpontokba fektetett be. Ezért Peking mellett Sanghaj kerülhet majd fel a jövőbeli lista csúcsára. Az utazási és idegenforgalmi ágazatba történő beruházás eredményeként Sanghaj turisztikai értéke tavaly közel 30 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint 2032-re több mint kétszeresére, közel 71 milliárd dollárra nő.

Las Vegas az egyetlen város a top 10-es listán, amely megtarthatja a helyét, és szilárdan megmarad az 5. legnagyobb városi célpontnak. Tavaly Las Vegas utazási és turisztikai ágazata közel 23 milliárd dollárt ért, és az előrejelzések szerint 2032-re 36 milliárd dollár fölé fog nőni a város turisztikai értéke. 

Julia Simpson, a WTTC elnöke és vezérigazgatója elmondta: az olyan nagyvárosok, mint London, Párizs és New York továbbra is globális erőközpontok maradnak, de a következő néhány évben Peking, Sanghaj és Makaó feljebb lép a legnépszerűbb városi desztinációk listáján. "A turistáknak mindig lesznek kedvenc városaik, ahová visszatérnek, de mivel más országok is prioritásként kezelik az utazási és turisztikai tevékenységet, új és feltörekvő úti célok fogják megelőzni a hagyományos kedvenceket" – tette hozzá.

wttc_top10

2032-re Peking és Sanghaj megelőzi majd Párizst

Fotó: WTTC

 

A top 10-en kívüli, feltörekvő úti célként ígéretes növekedést mutató városok közé tartozik a lengyel főváros, Varsó, amelynek GDP-hozzájárulása 2019-hez képest 14,4%-kal nőtt 2022-ben. Sanya, a kínai tengerparti város, amely az elmúlt években népszerű turisztikai célponttá vált, ugyanebben az időszakban 10,2%-os növekedést tapasztalt.