XXI. századi múzeumi kiállítótér Szécsényben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. április 20. 14:23

Az önkormányzat és a helyi Kubinyi Ferenc Múzeum hatszáz millió forint pályázati támogatást nyert el a kiállítótér létrehozására.

Az építészetileg különleges, egykori Forgách-kastélyban levő múzeum belső része teljesen megújul - mondta  lapunknak Shmelkó Istvánmúzeumpedagógus, művelődésszervező. -  A pályázatban egy kisebb épületfelújítás is szerepel, emellett a várkertben kisebb fejlesztések valósulnak meg, erősítik a marketing tevékenységet, valamint nagy értékű tárgyi eszközöket vásárolnak.

A fejlesztéshez szükséges előkészületeket elkezdték és már tavaly régészeti ásatásokat is folytattak a kastély udvarán és a kastély falait is átkutatták. A régész- és a történész muzeológusok pedig olyan anyagokat állítottak össze, amelyek a jövőbeni kiállítások tematikájául szolgálnak.
Az idén ősszel várhatóan bezár a Kubinyi Ferenc Múzeum és elkezdődnek a munkálatok.

Különleges bútorok és kerámiák az újranyitott látványtárban

Fotó: Mentusz Károly

A jelenlegi raktárak helyén kiállítási tereket létesítenek, továbbá látványraktárat és múzeumpedagógiai helyiséget is kialakítanak. A kastély mellett levő egykori kasznár házban pedig kávézó, múzeum bolt lesz és kiszolgáló egységeket is létesítenek. Az intézményt várhatóan 2020 első felében nyitják meg újra a nagyközönségnek. Jelenleg a tervezésnél tartanak,  hiszen sok vonzó és modern berendezésű élményteret alakítanak ki a látogatóknak.

A múzeum a Kubinyi Ágoston program keretében 17 millió forint támogatást nyert el látványraktár és bemutatótér kialakítására. Ez elsősorban speciális tárlók - vitrinek - elkészítésére szól, amelyekben az elhelyezett műtárgyak kellő védettséget kapnak és a közönség is láthatja majd őket.A tárlókban reprezentatív történeti- és régészeti emlékeket helyeznek el.

A vitrinek egy részét már el is készítették, a többit pedig a következő időszakban készítik. A látványtárban múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak majd óvodásoknak és általános iskolásoknak. A múzeum vezetése arra törekszik, hogy a szécsényi járás 13 települését bevonják ebbe a munkába, ezért a foglalkozásokra hamarosan szerződéseket kötnek az iskolákkal.

Az intézmény 2017 decemberében 29 millió forint támogatásba részesült  múzeumpedagógiai foglalkozások és nyári táborok szervezésére. Az erre vonatkozó program két évre szól. Így várhatóan már az idén,  június végén Heves megyében Noszvajon szervezik meg az első táborukat a gyerekeknek, komplex programokkal és foglalkozásokkal. Céljuk, hogy minél több fiatalt ismertessenek meg a múzeumok világával.

Hamarosan megújul a szécsényi Forgách-Kastély belseje

Fotó: Mentusz Károly

Egyébként a jövőben a különböző korosztályoknak tematikus programokat állítanak össze a Kubinyi Ferenc Múzeumban  történész, régész, néprajzos és múzeumpedagógus együttműködésével. A foglalkozásokat hetente, illetve havonta rendezik majd. Néhány alkalommal pedig az óvodákban és az iskolákban is tartanak órákat. Elsősorban a Nógrád megye, a palócföld értékeit szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel.

Nemrég egy történeti látványtárat nyitottak újra a múzeumban, ahol régi, különleges bútorokat, valamint a néhai Kovács Margit Kossuth-díjas művész kerámiáiból néhányat mutatnak be. A szécsényi Forgách kastélyban ltavaly közel húszezer látogatót fogadtak. A mostani nagyszabású fejlesztési program megvalósításával viszont ezt szeretnék megduplázni.