Yoko Ono-kiállítás nyílik vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeumban

Forrás: MTI

 2022. november 21. 11:27

A békevágy és a béke témájához kapcsolódó alkotásokat mutat be Yoko Ono legismertebb kortárs japán képzőművész és zenész, John Lennon felesége életművéből A háborúnak vége! Ha akarod - Tribute to Yoko Ono című kamarakiállítás, amely vasárnap nyílik Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A februárban a 90. életévét betöltő világhírű performansz- és kortárs művész tárlatán interaktív és performatív művek, valamint festmények, szobrok és rövidfilmek lesznek láthatók.

Mindannyian látjuk a szomszédunkban zajló embertelen és minden szempontból igazságtalan háború következményeit, ami mellett nem mehetnek el szól nélkül a Nemzeti Múzeum munkatársai - hangsúlyozta L. Simon László főigazgató a kiállítás pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az intézmény több mint ezer év fontos dokumentumait és tárgyait őrzi, köztük sok olyat, amelyek a magyar történelem legsúlyosabb kataklizmáihoz, tragédiáihoz, háborúihoz vagy jogfosztásaihoz kapcsolódnak. A főigazgató szerint "a mi nemzetünk története azt mutatja, hogy Európa keleti felén soha nem volt igazán béke."

L. Simon László hangsúlyozta: a Yoko Ono-kiállítás a béke fontosságára hívja fel a figyelmet. Arra, hogy nincs szükség háborúra, mert annak soha nincsenek igazán nyertesi, csak súlyos vesztesei vannak, az etnikai konfliktusokat, gazdasági kérdéseket nem lehet fegyverekkel megoldani. Mint mondta, magyar sorsok is érintettek az értelmetlen fegyveres konfliktusban, amelyben többszáz kárpátaljai magyar vesztette életét vagy menekült el saját otthonából. 
A főigazgató közölte, hogy a Yoko Ono-kiállításból befolyó összeget az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatásra fordítják.

Ötvenkét évvel ezelőtt New Yorkban jelentek meg szórólapok War is over! If you want it (Háborúnak vége, ha te is akarod) felirattal. A Yoko Ono kezdeményezésére indult projekthez később csatlakozott John Lennon is, akkor a vietnámi háború ellen tiltakoztak - emlékeztetett a sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a békeaktivista megnyilvánulás ismét aktuálissá vált az ukrajnai háború miatt.
Yoko Ono-kiállításon az alkotó több mint 30 fontos alkotása lesz látható, ennyi műve még soha nem szerepelt együtt Magyarországon kiállításon.
Az épület előcsarnokában állítják fel a Kívánságfa a békéért elnevezésű installációt, amelyre az ukrajnai béke eléréséhez szükséges kívánságokat, üzeneteket helyezhetnek majd el a látogatók. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe, a Kollafjördur-öbölben lévő Videy-szigeten - mondta Gulyás Gábor.

yokoono_kiallitas

Gulyás Gábor, a tárlat kurátora

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A Levágott darab című performanszban Yoko Ono ruhájából vághatott le egy darabot a közönség. A fővárosi tárlaton kilenc alkalommal lesz látható az előadás, első alkalommal Trill Zsolt színész részvételével, az utolsó alkalmon, február 18-án Yoko Ono és John Lennon fia, Sean Lennon zenész vesz részt rajta.

Yoko Ono, a második világháború után elkezdődő modernizmus legnagyobb hatású japán művésze harminchárom zenei nagylemezt adott ki, több mint hatvan filmet készített, számos könyvet írt, életművének legjelentősebb része a képzőművészethez kapcsolódik.