Zágrábban minden harmadik teszt pozitív lett

Forrás: MTI

 2020. október 30. 10:23

A horvát fővárosban minden harmadik új koronavírusteszt pozitív lett, miközben az országban ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a járványhelyzet alakulásától, valamint attól függően vezetnek be újabb szigorításokat, hogy a már érvényben lévőket mennyire tartják be az emberek.

A kormány arra számít, hogy a járvány két-három hét múlva tetőzik, a fertőzöttek száma pedig addigra elérheti a napi 5-6 ezret.

A horvát fővárosban minden harmadik új koronavírusteszt pozitív lett

Fotó: 123rf.com

Szlovéniában, Horvátországgal ellentétben, a járványügyi szakemberek arra számítanak, hogy az október 16-tól fokozatosan bevezetett szigorú korlátozásoknak köszönhetően a fertőzöttek és a kórházi ellátásra szorulók száma november 4-től csökkeni fog. Felmérések szerint a járvány kezdete óta a lakosság hét százaléka, vagyis minden 14. ember fertőződött meg az országban.

Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Múlt keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – távoktatásra álltak át.