Megújult a zalaegerszegi Gébárti-tó környéke

Forrás: MTI

 2024. április 15. 11:15

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál.

A terület- és településfejlesztési operatív programok (TOP) pályázatain elnyert összegekből és önkormányzati beruházással összesen 1,857 milliárd forintnyi fejlesztés zárult le a kedvelt kirándulóhelynek számító tó környezetében.

Felépült a Boldogasszony-kápolna, bővítették a Kézművesek Házát, és mellette a Kárpát-medencei tradicionális fa sírjeleket bemutató emlékpark jött létre.
A fejlesztések során kicserélték a Kézművesek Házának nyílászáróit, és megújult az épület tetőszerkezete is. Az épületben szövő-textilműhelyt, valamint viseletkészítő bemutatóműhelyt alakítottak ki, továbbá megnyílt a Panoráma Népművészeti Galéria.

Számos fejlesztés történt a zalaegerszegi Gébárti-tó környékén

Fotó: zalaegerszegturizmus.hu

A tóhoz vezető, hat és fél kilométeres kerékpárutat 406 millió forintból valósították meg, a tónál pedig fedett beállót, padokkal, ivókúttal és szervizponttal felszerelt kerékpáros pihenőhelyet hoztak létre. A turisták a Zala-völgyén érkezve Andráshidán a város legrégebbi temploma mellett haladnak el, és érhetnek el a Göcseji Falumúzeumhoz.
A tóstrand üzemeltetését – miután a szerződés lejárt a korábbi vállalkozóval – az önkormányzat 2022-ben visszavette, 2023-ban pedig 70 millió forintos költséggel felújította és újra megnyitotta. A szomszédos Aquacity karbantartási és felújítási munkái pedig 122 millió forintba kerültek az elmúlt években.
A Gébárti-tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása elnevezésű TOP programból 400 millió forintot költöttek játszótér, sétány, csónakkölcsönző, csónaktároló és nyilvános illemhely kialakítására, valamint gyalogoshidak építésére.

A pályázat második ütemében 499 millió forintot használtak fel új bisztró és közösségi tér építésére, berendezésére, valamint zöldfelület és parkolók kialakítására.
Az önkormányzat jelezte továbbá: idén 57 millió forintot költenek a területen további fejlesztésekre, köztük út- és térfelújításra, csapadékelvezetésre, közvilágítás korszerűsítésére és parkolófelújításra.