Új kiállításokkal várják a látogatókat idén a zalaegerszegi múzeumok

Forrás: MTI

 2024. január 30. 10:47

Új kiállításokkal, színes múzeumpedagógiai rendezvényekkel és gazdag élményekkel várják 2024-ben a látogatókat a zalaegerszegi múzeumok – közölte Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója az intézmények programját bemutató sajtótájékoztatón.

A három intézmény - a Göcseji Múzeum, a Mindszentyneum és a Göcseji Falumúzeum - sokszínű és élményközpontú programokat állított össze. Céljuk, hogy minél több látogatót, illetve korosztályt tudjanak megszólítani – hangsúlyozta Havasi Bálint.

Februárban Közösségi múzeum címmel szerveznek nemzetközi szakmai konferenciát. A tanácskozást a Nemzeti Művelődési Intézettel és a szentendrei Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal közösen rendezik meg. A program témájához kapcsolódva folytatják a közösségi régészeti kutatásokat.

A Göcseji Múzeum idén ünnepli Szentmihályi Imre születésének 100. évfordulóját. A közgyűjtemény első szakemberéről tudományos konferencián emlékeznek meg. Az előadások anyagát és a legújabb kutatások eredményeit a 2025-ben megjelenő múzeumi évkönyvben teszik közzé – jelezte Kostyál László tudományos igazgató.

Gazdag programkínálattal várják a látogatókat idén a zalaegerszegi múzeumok

Fotó: Göcseji Múzeum

 

A Mindszentyneumban február az emlékezés hónapja; ennek jegyében rendezik meg a Mindszent(i)gazsága című vitaestet Soós Viktor egyháztörténész és Kovács Gergely, a szenttéavatási ügy felelőse részvételével – mondta el Csengei Ágota tagintézmény-vezető.

A Göcseji Falumúzeum kapuit tavaszköszöntő rendezvénnyel nyitják meg márciusban – emelte ki Varju András tagintézmény-vezető.

Húsvéthétfőn tojáskeresésre invitálják a családokat: a csokifigurákat fűben, fák odvában és a portákon rejtik majd el.

A hagyományos programokat új elemekkel színesítik, többek között a Klügel-orgonát is többször megszólaltatják. Az 1796-ban készült barokk hangszer öt évvel ezelőtt egy apró zalai településről, Vöcköndről került a múzeum restaurátorműhelyébe, ahol felújították és újrahangolták.