A turisztikai szezon hosszabbítását célozza Zalakaros új gyógyhelyi központja

Forrás: MTI

 2021. november 13. 17:45

Lezárult Zalakaros új városközpontjának kialakítása, a mintegy 1,6 milliárd forintos beruházást az önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös konzorciuma valósította meg.

Novák Ferenc polgármester a Karos Korzónak elnevezett új gyógyhelyi központ bemutatásán beszélt arról, hogy a város történetének egyik legnagyobb fejlesztéséhez közel 275 millió forintos önrésszel járult hozzá az önkormányzat, a többit a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből nyerték el.A beruházás a zalakarosi arborétumtól a termáltóig széles területet ölel át, sétányokat, új közösségi teret és fedett szabadtéri színpadot, elárusítóhelyeket hoztak létre, de mindez rekreációs és sportelemekkel is kiegészült. A korábban futballpályának helyet adó területen kialakított új gyógyhelyi központ a turizmust és a kulturált kikapcsolódási lehetőséget egyaránt szolgálja.

A Karos Korzó fogadó épülete

Fotó: Szabadics Zrt.

A már nyáron átadott Karos Korzó idei éve a próbaév, a járványhelyzet azonban a turizmusra jelentős hatással volt. A város komoly anyagi gondokkal küzd, mert az év első felében nem volt turisztikai bevétele, a második félévben pedig a megnövekedett vendégszám ellenére nem volt idegenforgalmi adóbevétele, miután ezt az idén sehol nem kellett megfizetni – ismertette a polgármester.

Tavaly a város megerősítette a pozícióját a magyarországi idegenforgalmi piacon, a belföldi vendégszámban a harmadik helyen szerepelt, különösen a kerékpáros turizmus fellendülése látványos az elmúlt tíz évben. Míg 2019-ben még 762 ezer vendégéjszakát regisztráltak a városban, addig a már korlátozásokkal sújtott tavalyi évben 497 ezret, az idén pedig – a júliussal induló szezontól – mostanáig 415 ezret.

Ódor László, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a gyógyhelyi központ fejlesztésének részleteiről elmondta: elsősorban a turisztikai szezon meghosszabbítását célozták meg a vonzó városkép kialakítása és a nagy létszámú rendezvények megtartására alkalmas helyszín kialakítása mellett. A fedett szabadtéri színpad mellett álló fogadóépületben közel háromszáz fős belső előadótermet alakítottak ki, a külső területen pedig a helyi vállalkozásoknak biztosítottak egységes arculatú elárusítóhelyeket.

Gyógy- és egészségparkot és 400 méteres rekortán futópályát alakítottak ki, a régi díszteret is korszerűsítették. Új játszóházat, szökőkutat, fitneszparkot, napozóterületet hoztak létre, elektromos kerékpárokat is tölthetnek az ide érkezők, tavasztól pedig kávézó is nyílik az új fogadóépületben – ismertette az ügyvezető.