Káli istennő, óriás róka és színes fügék néznek ránk a zánkai házfalakról

Forrás: turizmus.com

 2023. október 09. 16:24

A Színes falu, színes ház Kultháló-projekt keretében idén nyáron színes művészeti alkotások borították be a zánkai házfalakat. Az ötletgazda reméli, hogy ez csak az első fejezet afelé, hogy Zánka egy művészetileg is izgalmas, múltat és jelent összekötő úti céllá váljon.

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban, DJ Q-cee szettje egy ház udvarán, az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása. Idén nyáron a zánkai Kisbirtok Kultbázis volt a központja a Színes falu, színes ház elnevezésű összművészeti projektnek, ami bőven túlnyúlt a házfalakon. A nemzetközileg is elismert street art alkotók festményei azonban a művészeti projekt idei szakaszának vége után is megmaradnak.

A helyi borász bajuszából is kortárs festmény lett

Fotó: KultHáló

 

Most bárki megnézheti, hogyan fest Káli istennő egy zánkai tűzfalon, hogyan alakul kortárs festménnyé a Lídia Borház tulajdonosának bajusza, hogy kerül egy róka az egykori malomhoz tartozó épület falára, milyen, amikor az arra járó gyerekek is beszállnak a festésbe a strand melletti kép alkotásakor, hogyan kacskaringóznak a kékfestő motívumok egy magánház homlokzatán, és hogyan borítják be színes fügék a Fügekert kőkerítését.

Kékfestő motívumok egy magánház homlokzatán

Fotó: KultHáló

 

A hat street art festmény megtekintéséhez ajánlott útvonal:

  • Jakócs Dorottya alkotása – Kisbirtok Kultbázis, Rákóczi út 15.
  • Németh Zoltán MNU alkotása – Barkácsbolttal szemben, Rákóczi út
  • FatHeat alkotása – Balaton car előtti épület, Rákóczi út 96.
  • Gyulai Attila alkotása – zánkai strand
  • Void alkotása – Lídia borház, Rákóczi út 112.
  • Mentha alkotása – Fügekert, Fő utca 30.

 

„Olyan tehetségeket választottunk, akik különböző stílusokban alkotnak, és valamilyen módon kötődnek a Balatonhoz. A Kisbirtokra Jakócs Dorka műve került, ami egy régi álmom beteljesülése: a Káli istennő képe igazi női energiákkal átitatott, szinte magnetikus alkotás – mondja Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója, a Színes falu, színes ház projektvezetője. – Azt el kell mondani, hogy a Káli-medencének és az indiai istennőnek nincs valós kapcsolata, Káli misztikus története azonban nagyban kapcsolható a Kisbirtokhoz. Káli, Siva felesége, az átalakulás, vagyis a halál és az újjászületés istennője. A hinduizmus szerint csak pusztulás, megsemmisülés árán jöhet létre valami új a világban. Ez az a gondolatiság, ami inspirált és megtetszett, ugyanis ez történt a Kisbirtok Kultbázissal is: az egykor virágzó gazdaság darabjaira hullott, szétszedték, a pusztulás szélén állt minden, amikor rátaláltam. Azzal, hogy felújítottuk, programokkal, esküvőkkel, zenével, színekkel töltjük fel, új életre keltjük."

Káli istennő a Kisbirtok egyik faláról néz le ránk

Fotó: KultHáló

 

„A zánkai projekt nagyban kapcsolódik a Kultháló szemléletéhez: alapvető törekvésünk, hogy a művészeteket a települések hétköznapjainak részévé tegyük. A street art alapvetően tudja megváltoztatni – kicsit elvont kifejezéssel élve – a láthatóság, élvezhetőség kontextusait, új életet és értelmet ad a felületeknek. Egy olyan képi világot, tematikát hoznak a településre, amit itt eddig nem tapasztalhattak” – mondja Nagy Krisztián, a Kultháló projektvezetője.

Fügék díszítik a Fügekert kőkerítését

Fotó: KultHáló

 

„Szerintem nagyon izgalmas nekiindulni és bejárni ezt a hat alkotást: minden kép a művész és a háztulajdonos találkozásából jött létre, tele van számos történettel, többlet jelentéssel. A kortárs művek a falu mindennapi életének részei lettek, és bár talán elsőre furcsa volt a jelenlétük, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Zánka egy még színesebb turisztikai desztináció legyen” – tette hozzá Budavári Dóra kommunikációs vezető.

Az egykori malomhoz tartozó épület falára egy róka került

Fotó: KultHáló