Zárva marad a parajdi sóbánya a vízbeszivárgás miatt

Forrás: MTI

 2022. július 28. 15:14

Július végéig zárva marad a látogatók előtt Romániában a parajdi sóbánya, amelyet múlt szombaton kellett kiüríteni a víz és iszap beszivárgása miatt – közölték a bánya honlapján.

Az első bejelentés szerint a bányát szerdáig zárták be, de utóbb már azt közölték, hogy műszaki okok miatt a bánya vasárnapig nem látogatható.

Sebestyén József, a sóbánya fejlesztési igazgatója az MTI-nek elmondta: egy olyan szintetikus anyagot próbálnak befecskendezni a bányabejárat mennyezetén keletkezett lyukba, amelyik a vízzel érintkezve harmincszorosára növeli a térfogatát. Így próbálják megállítani a beszivárgást. Hozzátette azonban, hogy csak a művelet végén derül ki, hogy eredményes volt-e a módszer. Az igazgató azt sem tartotta kizártnak, hogy tovább kell halasztani a bánya újranyitását. Nyomatékosította: a turisták biztonsága mindennél fontosabb. Csak akkor nyitják meg a bányát, ha teljesen biztonságosnak látják.
A parajdi sóbányába autóbuszok szállítják a felszínről a látogatókat, akik a bányajáratban közlekedő autóbusszal hagyhatják el a létesítményt.

A felszín alatt 120 méterre található sóbánya-csarnokokban naponta 2500-3000 látogató is megfordul

Fotó: 123rf.com

Múlt szombat délután a bányába vivő járat mennyezetén kezdett beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, aminek következtében agyag- és paladarabok hullottak az útra. Amint a román belügyminisztérium egy Facebook-bejegyzésben közölte: a bányában ekkor mintegy ezren tartózkodtak, és pánikhangulat uralkodott el. A bent lévők menekülni próbáltak, egy ajtót betörtek, és egy nő el is ájult. A bánya alkalmazottainak a riasztására négy csendőr ereszkedett a mélybe, akik megnyugtatták a tömeget, és megszervezték az evakuálást. Előbb az időseket, majd a kisgyermekes anyákat, végül a férfiakat juttatták a felszínre, utoljára pedig maguk távoztak.Sebestyén József ehhez hozzáfűzte: az útra hulló kődarabok és a beömlő víz nehézkessé tette az autóbuszok közlekedését. A beömlés helyét azonban azóta elácsolták, így kődarabok már nem hullhatnak az útra. Azt is hozzátette, hogy a befolyó vizet medencékbe gyűjtötték, és azokból folyamatosan szivattyúzzák a felszínre.

Arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak, akik éppen a sóbánya miatt készültek Parajdra, és már hetekkel, hónapokkal ezelőtt lefoglalták a szállást, a fejlesztési igazgató kijelentette: éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a bányát ismét látogathatóvá tegyék. Azt is hozzátette, hogy Parajdon sószobák és strandok is várják a turistákat, és a bánya bezártsága idején is van lehetőség a szabadidő eltöltésére. Sebestyén azt is ajánlotta a Parajdra készülőknek, hogy figyeljék a Salinapraid.ro honlapot, amelyen pontos információkat kaphatnak a bányáról, a nyitvatartásról.

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 személy is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a látogatókat.