Zavarba ejtően gazdag kínálattal csábít Zadar

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. május 06. 14:06

Virtuális workshopon mutatkozott be a hazai utazási irodák előtt Horvátország és Zadar térsége.

Elsőként Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) magyarországi irodájának igazgatója köszöntötte a résztvevőket. A szakember örömmel ismertette a lapunk által tegnap megjelentetett hírt, miszerint Horvátország és Magyarország kétoldalú megállapodást kötöttek egymás oltási igazolásainak kölcsönös elismeréséről. Az oltás elismerése bármely COVID-19 vakcina esetében érvényes.

A megállapodás értelmében az oltási igazolás bemutatásával a horvát és a magyar állampolgárok akadálytalanul utazhatnak a két ország között, azaz korlátozások nélkül, karantén, illetve negatív teszt nélkül léphetik át a magyar-horvát határt.

Oltási igazolás hiányában a beutazáshoz negatív PCR- vagy gyorsteszteredmény szükséges. Azoknak a magyar állampolgároknak sem kell hazatéréskor karanténba vonulniuk, akiket nem oltottak, ha előtte Horvátországban negatív PCR-teszteredményt produkálnak.

Ivana Herceg felhívta továbbá a figyelmet a tavaly bevezetett Enter Croatia online nyomtatványra, amelyet a határra való érkezés előtt ki kell tölteni, magyarul, és ami mellé fel kell tölteni a védettséget igazoló dokumentumokat. Ezzel jelentősen lerövidül a határátlépés ideje. A turistacsoportok maximum 25 fősek lehetnek.

Zadar óvárosa a magasból

Fotó: 123rf.com

Az idei szezonban két új közlekedési lehetőség is a magyar turisták rendelkezésére áll – tudtuk meg. Közvetlen vasúti járat indul Budapestről Rijekába és Splitbe a Regiojet üzemeltetésében júniustól szeptemberig. A járat júniusban és szeptemberben hetente háromszor, júliusban és augusztusban naponta közlekedik.

Indul egy új közvetlen repülőjárat is Budapestről Zadarba, hetente kétszer a Ryanair üzemeltetésében. Ez az első alkalom, hogy a két város között légi járat közlekedik, hallhattuk.

 

Biztonságban

A turisztikai szereplők és az államigazgatás felkészült a turisták biztonságos fogadására, ezt szolgálja a Safe stay in Croatia program, amelynek keretében járványügyi protokollokat dolgoztak ki és vezettek be a turisták által látogatott helyeken, megkezdték a turizmusban dolgozók oltását, ez júniusra be is fejeződik, és új Covid19-tesztelési lehetőségeket üzemeltek be a turisták számára a szállodákban, hogy mikor hazaindulnak, előtte tudjanak teszteltetni. A program keretében rendszeresen ellenőrzik a szolgáltatókat.

 

Csupán két órányira Zágrábtól

Ezután Mihaela Kadija, a Zadar Megyei Turisztikai Közösség vezetője osztotta meg a térség turizmusával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A gyönyörű természeti környezetben fekvő Zadar csupán kétórányi autóútra fekszik Zágrábtól. nemzetközi kikötővel és repülőtérrel is rendelkezik. Közel 100 sziget és számos nemzeti park Paklenica, Telascica, Velebit, Plitvice és Kornati található a város közelében. Zadart 2019-ben a világ top 10 desztinációja közé sorolta a Lonely Planet.

 

Régi és vadonatúj látnivalók

A város történelmi múltja is gazdag: a római idők Dalmácia tartományának egykori székhelyén a régi római fórumon ma is ugyanúgy találkoznak a helybeliek, mint ezer évvel ezelőtt. Ugyanakkor olyan vadonatúj attrakciókkal is büszkélkedhet a város, mint a tengeri orgonák, az esti fényjáték a promenádon vagy a Nap üdvözlése című installáció.

Zadartól alig félórányira is számos izgalmas látnivalót találunk. ott van például a történelmi Nin városa, ahol királyokat koronáztak a középkorban. A város mellett már vagy ezer éve működik egy sólepárló is. A Nini Riviéra ideális a gyerekes családok számára, itt található a legtöbb homokos tengerpart a környéken.

A város másik végén kezdődik a Biograd riviéra, amely a strandolók mellett a hajósok és vitorlázók kedvelt helye. Innen indulnak például a hajók a védelem alatt álló Kornati szigetcsoportra. Itt található ugyanakkor a legnagyobb horvát témapark, a Funpark Biograd. A közeli Vrana tó a legnagyobb horvátországi édesvízű tó, a madármegfigyelők paradicsoma.

Ha valaki erre jár, ne hagyja ki az első ránézésre kietlennek tűnő Pag szigetet, amely különleges csipkéiről és juhsajtjáról híres.

A különböző érdeklődési körű turistákat speciális, sok esetben már magyarul is elérhető kiadványokkal – hajózási, gyalogtúra- és kerékpártúra-térkép, helyi termék kóstolási lehetőségek – várja az idegenforgalmi közösség.

 

Kempingtől az all inclusive hotelig

A régióban zavarba ejtően széles a szálláshelyek választéka is, az 1600 bérelhető vidéki nyaraló mellett ott van például a kempingtől a négycsillagos all inclusive szállodáig különféle szálláslehetőségeket felvonultató Falkensteiner Resort, Borik, a szintén Falkensteiner-kézben levő Punta Scala üdülőközpont vagy a 300 szobás Hotel Pinija Petrcanéban.

Említést érdemel az 1500 méteres homokos tengerparttal rendelkező díjnyertes Zaton Holiday Resort a Nini rivierán, illetve Zadar városközpontjában a Kolovare Hotel. A MICE-piac szereplőit várja az 1000 fős állófogadásokra is alkalmas Arzenal Zadar vagy a Nada rendezvényhajó.

Néhány éve adták át a Greetings to the Sun instalációt a zadari tengerparton, ami nagy sikert aratott a turisták körében

Fotó: 123rf.com

Az idei szezon újdonságai közé tartozik még a felújott zadari promenád az UNESCO világörökségi várfalak tövében, a kiállítási központként megnyíló Hercegi Palota Zadarban, valamint a Telascica Nemzeti Park látogatóközpontja.

A prezentációk után személyes tárgyalások keretében találhattak egymásra a horvát szolgáltatók és leendő magyar partnereik.