Zenei és gasztronómiai fesztivál Kismartonban

Forrás: MTI

 2017. szeptember 04. 16:13

Herbstgold-Festival néven zenei és gasztronómiai fesztivált szerveznek a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban szerdától, a tíznapos esemény alatt a komolyzene mellett dzsessz, balkáni és roma zenei koncertek is lesznek.

A nyitónapon, szeptember 6-án este a kastély rezidens zenekara, a Haydn Filharmónia ad koncertet. Nicolas Altstaedt német-francia származású hegedűművész és karmester közreműködésével Beethoven, Sosztakovics és Haydn művei hallhatók majd.

A filharmónia szeptember 10-én, vasárnap Alexander Lonquich német zongoraművésszel és vezényletével adja második koncertjét. Az este folyamán Haydn, Mozart és Schumann művei csendülnek fel. Szeptember 13-án, szerdán Haydn, Beethoven és Schubert műveit szólaltatja meg a zenekar Francois Leleux francia oboaművésszel közösen.

Kismarton, Esterházy-kastély

Fotó: Wikipedia

A Quartett von Kuijk francia vonósnégyes és Vaszilena Szerafimova bolgár ütőhangszeres szeptember 7-én, csütörtökön ad koncertet. A bécsi klasszikától a kortárs zenéig hangzanak fel művek. Haydn, Mendelssohn és Janacek darabjai mellett a francia Benjamin Attahir zeneszerző új szerzeményei is felcsendülnek.

Szeptember 8-án, pénteken az osztrák közszolgálati rádió, az ORF szimfonikus zenekara mutatkozik be. Cornelius Meister német karmester irányításával és a Berlini Filharmonikusok klarinétművésze, Andreas Ottensamer közreműködésével Hefti, Stamitz és Beethoven művei szólalnak meg a Haydn-teremben. A koncertet követően a kastéllyal szemközti Henrici étteremben este tíz órától Bach, Scarlatti és Piazzola műveit Vaszilena Szerafimova bolgár ütőhangszeres adja elő.

Szeptember 9-én, szombaton balkáni és roma zene hallható Kismartonban. Ezen az estén a macedón Nat Veliov trombitaművész, a hétfős macedón Original Kocani Orkestar, a dél-francia Titi Robin gitárművész és a szerb Magnifico (Robert Pesut) koncertje hallható. A fellépést követően késő este a kastélyparkban, az Orangerie pálmaházban folytatódik a zenélés.

Vasárnap este a Les Vents Francais francia zenekar koncertje csendül fel Poulenc, Beethoven és Mozart műveivel.

Ian Bostridge brit tenor szeptember 12-én kedden az Oberon Trióval ad koncertet, csütörtökön este pedig Schubert Téli utazás című dalciklusát énekli Julius Drake zongorakíséretével.

Szeptember 15-én pénteken a dzsessz játssza a főszerepet, hiszen Manu Dibango kameruni dzsesszzenész és a Soul Makossa Gang együttes lép fel.

Az esemény zárónapján, szeptember 16-án szombaton vonósnégyes-maratont rendeznek. Négy zenekar, a francia Ensemble Quatuor Ebene, a német Schumann Quartett, valamint a Quartett plus 1 és a Phoen Saxophon quartett lép majd fel.

Az esemény keretein belül a Pan O'Gusto elnevezésű gasztronómiai fesztivál szeptember 9-én szombaton nyitja meg kapuit. A kismartoni Esterházy-kastély parkjában található üvegház, az Orangerie a pannon régió sztárséfjeinek és borászainak ad otthont. A Gault&Millau védnöksége alatt osztrák, magyar és szlovén sztárséfek látványkonyháiban készülnek a hagyományos ételek és az újdonságok.

Magyarországot az Olimpia étterem séfje, Garai Ádám és Kövesdi Márk, a Laci!Konyha! helyettes konyhafőnöke képviseli. Az osztrák konyha különlegességeit a Fertő-tó weideni kikötője mellett található Zur Blaunen Gans elnevezésű étterem séfje, Martin Kugler készíti. A kismartoni Esterházy-kastéllyal szemben található Henrici étteremben Jacqueline Pfeiffer és csapata kínálja a finom falatokat.

Az Esterházy borászat és a Selektion vinotéka burgenlandi, a Gilvesy pincészet, a Vylyan, az Etyeki Kúria Borgazdaság és a Vida Családi Borbirtok magyarországi borokkal vonul fel.