Több száz ingyen koncert, indul a Zenélő Budapest rendezvénysorozat

Forrás: MTI

 2021. június 29. 14:50

Mintegy 350 ingyenes koncerttel várja a Zenélő Budapest rendezvénysorozat az érdeklődőket július 1. és augusztus 31. között a főváros több szabadtéri helyszínén.

A programsorozaton az adott építészeti remekművekhez illeszkedő produkciók szólalnak meg, a koncerteknek többek között a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Szent István Bazilika előtti harangállvány, a Várkert Bazár több pontja, a Margitszigeti Zenélő Kút, a Millenáris Széllkapu Park, a Hegyvidéki Kulturális Szalon és az Orczy Park ad otthont – mondta el Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvényt bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

A programok között a magyar romantika operái, rokokó női vonósnégyes, harangjáték, dzsessz, huszárruhás rézfúvósok, cigányzene és Kárpát-medence népzenéje is megszólal.

A Várkert Bazár is az egyik helyszíne lesz koncertsorozatnak

Fotó: Facebook / Zenélő Budapest

Götz Nándor művészeti vezető elmondta, hogy történelmi helyszíneket töltenek meg muzsikával a nyári időszakban. A sorozat zenei gerincét a nagy zenekarokból alakított kamarazenekarok képezik, emellett tematikus gyerek- és ifjúsági koncertek, közösségi hangszerek felfedezése is várja az érdeklődőket.

A Várkert Bazár Öntőház udvarán négy nagykoncerten vehet részt a közönség. Simon Izabella és Várjon Dénes négykezes zongoraestje mellett Tony Lakatos és Szakcsi Lakatos Béla dzsesszkoncertje, a Muzsikás együttes és a Modern Art Orchestra fellépése szerepel a programkínálatban. A Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán folytatódik a dzsesszsorozat, megidézve a régi idők kávéházi hangulatát.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese arról szólt, hogy nyári programjaik tematikája az élmény köré épül. A Zenélő Budapest rendezvényhez csatlakozva – és kiegészítve azt – a fiatal tehetségeknek adnak teret, így a Várkert Bazár Szárazárok színpadán négy könnyűzenei együttes mutatkozhat be. A Palotanegyedben huszárok járőröznek, a Gloriette-nél pedig huszárruhás fúvószenekar muzsikál majd.

Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris Park projektigazgatója elmondta, hogy a Széllkapu Park különleges új zöldfelülettel gazdagította Budapestet. A klasszikustól eltérő mesterséges völgyet hoztak létre tóparttal, érdekes növényállománnyal, cseresznyefaligettel, függőkerttel. A Széllkapu Park a gyerekkoncerteknek ad majd otthont.