Zenés és táncos Bartók-programok a Bartók Tavasz második felében

Forrás: turizmus.com

 2021. május 18. 16:04

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek nyitószakasza is bizonyította, hogy a fesztivál korántsem csak névadója repertoárjából válogat, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét helyezi fókuszba számos műfajon keresztül.

Ezzel együtt természetesen nem hiányozhatnak a programból a világhírű zeneszerző korszakalkotó művei sem, így a fesztivál második fele is tartogat néhány valódi különlegességet a Bartók-rajongóknak.

Május 20-án és 23-án rögtön egy dupla zenei csemegének örülhet a közönség: a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Kelemen Kvartett közel három év szünet után, megújult formában tér vissza a színpadra két estén, méghozzá Bartók összes vonósnégyesével.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel kiegészülve garantáltan emlékezetes pillanatokat szerez majd a közönségnek.

 

Ugyancsak rendkívüli élményben lehet része annak, aki május 24-én a Liszt–Bartók-estet választja: a Szent István Filharmonikusok estjén Liszt Ferenc különleges atmoszférájú, kései zenekari kompozícióját, A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költeményt követően a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium egykori növendéke, a Zeneakadémia hallgatója, Pellet Sebestyén a zongoraverseny-irodalom egyik legvirtuózabb művét, a Haláltáncot adja elő.

De a tánc a szó szoros értelmében is fontos szerephez jut a fesztiválon: a magyar táncosokkal, illetve hazai balett műhelyekkel is szoros kapcsolatot ápoló nemzetközi hírű horvát koreográfus, Leo Mujić ugyanis Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit állítja színpadra.

Az említett táncjáték címadó karaktere Madaras Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett május 26-i Bartók-estjén is felbukkan, akárcsak a Kékszakállú vagy a Mandarin – sőt, a táncelőadás a zeneszerzőt színpadi szereplőként is megidézi.

Concerto című nagyzenekari művét – amelyre a produkció épül – Bartók Amerikában írta, miután már három éve nem komponált: benne van állandó betegsége, honvágya, aggódása hazája és Európa sorsáért. Ugyanakkor a lázálmok és fájdalmak keserűsége mellett felcsillan életszeretete és optimizmusa is.

bartoktavasz

A Kelemen Kvartett közel három év szünet után, megújult formában tér vissza Bartók összes vonósnégyesével

Fotó: Bartók Tavasz/Valuska Gábor

 

Az estindító darabra is érdemes lesz odafigyelni, hiszen a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című kompozíció a 20. századi zene kimagasló remeke, Bartók életművének egyik ékköve.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a fesztivál weboldalán található további információ.